Societat

Experts en recerca demanen al Govern aportar més fons per als sous d’investigadors

Lliure un informe amb propostes per enfortir el sistema d’R+D+I català

Més fons per als sous dels investigadors i la creació d’una organització central de finançament per generar noves oportunitats de recerca. Aquestes són dues de les propostes incloses dins d’un document de conclusions que el grup Horitzon, format per una vintena d’experts de l’àmbit de la recerca, la innovació i l’empresa, han presentat avui al govern amb l’objectiu d’enfortir el sistema català d’R+D+I. L’informe inclou una desena de propostes i recomanacions, entre les que hi ha també un increment de la contribució al programa ICREA per contractar científics d’excel·lència al sistema català d’universitats i recerca i la reducció de la burocràcia administrativa per facilitar contractacions i atraure talent científic jove.

A més de les propostes en l’àmbit de finançament i personal, el Grup Horitzó també ha buscat com millorar la transferència de coneixement generat a les universitats i centres de recerca catalans. En aquest àmbit, demana incorporar les empreses a l’ecosistema R+D+I i fomentar la figura dels transferòlegs, professionals per millorar la qualitat de la transferència de coneixement que s’impulsa des de les universitats.

I pel que fa a les infraestructures de coneixement, el grup proposa crear un Centre Català de Recerca Interdisciplinar en Sistemes Complexes (CCRICS) per fomentar la connexió entre investigadors de diverses àrees de coneixement. A més, recomana coordinar les diverses bases de dades per fer un salt qualitatiu en l’estudi de la societat catalana.

El Grup Horitzó està integrat per experts de diversos àmbits seguint els criteris d’heterogeneïtat d’àrees de coneixement, paritat de gènere i diversitat d’edats i perfils de carrera professional. N’han format part l’antropòloga Victòria Reyes-García; el bioquímic Joan Massagué; la matemàtica Carme Torras; el doctor en Medicina Bonaventura Clotet; la bioenginyera Núria Montserrat; el físic Lluís Torner; la geògrafa Manola Brunet; el doctor en Medicina Roger Paredes; la biòloga Teresa Capell; el demògraf Iñaki Permanyer; la investigadora en salut animal Júlia Vergara-Alert; el físic Àlex Arenas; l’economista Marta Reynal-Querol; l’enginyer químic Josep Lagares; la química Sílvia Osuna; l’artista Joan Fontcuberta; el filòleg Jordi Ginebra i l’empresària Mireia Torres.

Amb la culminació de l’encàrrec inicial, el Grup Horitzó cessa l’activitat i cedeix el testimoni al Consell de Recerca i la Innovació de Catalunya (CORICAT) com a òrgan consultiu del Govern en matèria de ciència previst en la Llei de la ciència de Catalunya, que es constituirà en els propers mesos.

Sign in. Sign in if you are already a verified reader. I want to become verified reader. To leave comments on the website you must be a verified reader.
Note: To leave comments on the website you must be a verified reader and accept the conditions of use.