Satisfacció continguda davant les dades de l’atur registrat
Els agents socials alerten que l’efecte de la Setmana Santa pot emmascarar una situació no tan positiva
Els sindicats denuncien el contrast entre la contenció salarial i els beneficis empresarials
Les dades de l’atur registrat del març, fetes públiques pel Servei Públic d’Ocupació Estatal (SEPE), han deixat discursos de satisfacció entre administracions i agents socials, tot i que amb alguns núvols d’incertesa que encara planen sobre l’economia.
El secretari de Treball de la Generalitat, Enric Vinaixa, ha destacat que el nombre persones d’afiliades a la Seguretat Social a Catalunya és de 3.603.142, “la xifra més alta en un març des de 2008”. “Som –ha afegit el secretari de Treball– davant de dades molt positives perquè el teixit productiu a Catalunya genera ocupació i fa disminuir l’atur”.
Concretament, s’ha registrat un descens de l’atur registrat de 2.987 persones el mes de febrer que deixa el nombre de persones en atur registrat en 348.301. En termes interanuals, l’atur registrat baixa a Catalunya 23.185 persones (-6,2%).
Des de Foment del Treball, però, s’adverteix del caràcter estacional d’aquest mes per la Setmana Santa, i insisteix en la necessitat d’adoptar mesures “que reverteixin l’augment dels costos empresarials i dotin els mecanismes de flexibilitat necessaris per millorar la competitivitat de les empreses”. En un comunicat, la patronal demana “atenció” a l’afectació de les diferents modificacions normatives, com ara la reforma de les pensions, sobre la creació i el manteniment de l’ocupació i fa una crida a observar el detall de l’Enquesta de Població Activa del primer trimestre, que es coneixeran a final d’aquest mes.
Amb arguments similars, Josep Ginesta, secretari general de Pimec, insta a “no perdre de vista” que calen mesures estructurals “per preservar el teixit empresarial”. Ginesta detecta la recuperació de l’afiliació de persones autònomes que s’havia reduït al gener, però lamentat que “persisteix la pèrdua dels codis de compte de cotització a la Seguretat Social, sobretot en les microempreses”.
Sindicats en alerta
Els matisos a la valoració positiva per part dels sindicats difereixen dels del món empresarial. Ricard Bellera, secretari de Treball de CCOO, ha subratllat que, malgrat la millora de les dades per l’efecte de les vacances de Setmana Santa, d’ençà de l’últim trimestre del 2022 “hem vist una reducció demanda interna i consum”. El líder sindical hi veu risc de recessió o bé una pèrdua de creixement i ha recordat que la renda per càpita a les llars, que encara és per sota dels indicadors previs a la pandèmia, contrasta amb els beneficis empresarials, que han crescut el doble que els costos salarials.
Coincidint amb aquest panorama, la UGT ha proposat mesures dirigides a equilibrar la situació, que passarien per establir topalls als preus i modificar la regulació d’alguns mercats i exercir més control sobre els marges dels beneficis empresarials, especialment en determinats sectors, així com la introducció de “mesures que garanteixin el poder adquisitiu de la classe treballadora”.
Finalment, el Col·legi d’Economistes de Catalunya, tot i congratular-se per les dades més recents de l’atur registrat, alerta de l’evolució de l’afiliació entre els autònoms i els que no tenien feina anterior. El degà del Col·legi, Carles Puig de Travy ha advertit que “cal estar amatents al comportament desfavorable que es ve registrant en els darrers mesos”, i el que pugui passar a partir d’ara “atès el context d’incertesa”.