memòria històrica
Homenatgen Cipriano Martos amb una placa davant la fossa del cementiri de Reus on va ser enterrat
La inscripció explica com va morir el militant antifeixista assassinat el 1973
Una placa commemorativa homenatja des d’aquest dilluns la figura de Ciprano Martos al cementiri de Reus. La peça, segons explica l’agència ACN, s’ha instal·lat davant la fossa històrica on el militant antifeixista va estar enterrat durant quaranta anys. En la inscripció s’explica que Martos va ser assassinat sota tortura per la Guàrdia Civil el 1973 i que les seves restes han estat soterrades al cementiri reusenc fins al gener del 2023. A més, es detalla que la seva exhumació, així com la restitució i dignificació de la seva memòria s’han dut a terme en el marc del Pla de Fosses de la Direcció General de Memòria Democràtica. La regidora Montserrat Flores ha destacat que amb aquesta actuació la ciutat tanca un cicle, però assegura que Cipriano Martos “mai s’oblidarà”, informa ACN.
L’alcalde de Reus, Carles Pellicer, i la regidora responsable dels Serveis Funeraris, Montserrat Flores, han agraït a la Generalitat “tota la feina feta” per retornar les restes de Cipriano Martos a la seva família. Consideren que el cas de Martos també serveix per exemplificar “què passava a les acaballes del franquisme”, han dit en declaracions recollides per ACN.
De moment, la Generalitat de Catalunya continua custodiant les despulles de l’antifranquista, a l’espera dels últims tràmits, segons ha explicat Flores, qui afirma que la Direcció General de Memòria Democràtica està “en constant contacte amb la família”. La voluntat dels familiars és retornar les restes de Cipriano a Loja, a Granada, on hi ha enterrats els seus pares.
A banda de l’estructura commemorativa, la previsió és que el militant antifeixista mantingui la placa de la sepultura a la fossa 11-67 nord del cementiri de Reus, on estaven soterrades les seves restes abans que el 12 de desembre del 2022 s’iniciessin les tasques d’exhumació.