Política

ESTAT ESPANYOL

El Suprem anul·la la destitució de Pérez de los Cobos

El tribunal explica que la raó per la qual se’l va apartar del seu càrrec va ser “confusa” i “contrària a la funció de la Policia Judicial”

El coronel de la Guàrdia Civil ser cessat pel ministeri de l’Interior espanyol el maig del 2020

El Tribunal Suprem espanyol ha fet pública avui dijous la sentència que anul·la la destitució del coronel de la Guàrdia Civil Diego Pérez de los Cobos el 2020. El tribunal explica que la raó per la qual se’l va apartar del seu càrrec va ser “confusa” i “contrària a la funció de la Policia Judicial” perquè la jutgessa del ‘cas 8M’ va donar “l’ordre expressa” d’“absoluta reserva”. La Sala Contenciosa Administrativa estima així el recurs de Pérez dels Cobos contra la sentència de l’Audiència Nacional que va confirmar el seu cessament per part del ministeri de l’Interior espanyol el maig del 2020.

Pérez de los Cobos va ser cessat després que membres de la Policia Judicial de la Comandància de Madrid lliuressin un informe a la jutgessa que portava el cas de la manifestació del 8M a la capital espanyola i la seva possible influència en l’expansió de la covid, del qual no va informar el ministeri de l’Interior. El Suprem recorda en la seva sentència que la Unitat Operativa de la Policia Judicial estava a les ordres de la magistrada que dirigia la instrucció sense que sigui admissible interferència governativa i menys si la magistrada havia ordenat absoluta reserva i que només se la informés a ella”.

El tribunal subratlla que la raó que va adduir el ministeri que dirigeix Fernando Grande-Marlaska per al cessament “és confusa” i “redundant” i que si s’esperava de Pérez de los Cobos que informés “és obvi que era amb finalitats de coneixement, és a dir, per a conèixer una cosa que es desconeixia i que va aparèixer a la premsa”. A més, destaca que aquesta raó “és contrària a la funció de la Policia Judicial”, ja que “el que desconeixien els òrgans superiors del ministeri de l’Interior i sobre el que es diu que no va informar el recurrent, eren les investigacions i actuacions de la Policia Judicial”, cosa que estava “expressament prohibida per la magistrada” que dirigia la investigació. Els magistrats afirmen que el coronel “no només va informar fins on va poder i en repetides vegades, sinó que la filtració no va ser la causa del cessament sinó el seu detonant”.

Fonts del ministeri de l’Interior espanyol han explicat a l’agència Efe que la sentència del Tribunal Suprem invoca motius tècnics per anul·lar el cessament i parla de “confusió” en la motivació i subratllen que “ni tan sols condemna a costes perquè hi ha dubtes raonables de dret”. Ara el ministeri analitzarà l’argumentació tècnica de la sentència, que, afirma, acata en la seva integritat.

Sign in. Sign in if you are already a verified reader. I want to become verified reader. To leave comments on the website you must be a verified reader.
Note: To leave comments on the website you must be a verified reader and accept the conditions of use.