Economia

ECONOMIA

Noves alarmes, ara pel Deustche Bank

Els valors bancaris es tornen a desplomar a tot el mon i arrosseguen tots els indicadors

Sigui per una terrible crisi de confiança o perquè realment estan afectats els ciments de l’economia i estem veient només la punta de l’iceberg, els mercats estan molt nerviosos i qualsevol imprevist dispara ara totes les alarmes. El pànic s’ha tornat a estendre als parquets de tot el mon després que augmentessin els recels, ara al voltant del Deutsche Bank, inclòs a la llista dels 30 bancs sistèmics és a dir, que ho farien trontollar tot, si tinguessin problemes. Com expliquen l’ACN i Efe, el preu de les assegurances d’impagament de l’entitat alemanya s’ha disparat, i això significa que els inversors desconfien de la seva capacitat per pagar el deute. El banc acaba d’anunciar, a més, que es planteja amortitzar 1.500 euros de deute subordinat el 24 de maig, cinc anys abans del seu venciment, per així estalviar-se interessos. Amb tot plegat, els seus títols han caigut avui més d’un 14% i han contagiat els valors bancaris i, en conseqüències, els parquets de tot el món.

Fonts del govern alemany han recordat que l’executiu mai opina sobre “empreses concretes i menys financeres” però ha apuntat que el banc central del país, el Bundesbank, o l’autoritat bancària supervisora, hauran de pronunciar-se sobre la crisi del Deustche Bank. De moment, el missatge del canceller alemany, Olaf Scholz, ha estat breu: “No hi ha motius per estar preocupat”.

Amb la caiguda de Deutsche Bank a borsa, el Dax alemany recula un 1,8% i arrossega també a la baixa altres entitats financeres com el Commerzbank (-7%). L’Ibex35 cau un 2% impulsat a la baixa pels principals bancs, com ara CaixaBank, el Sabadell o el BBVA, que perden entre un 4 i un 7%.

En un nou intent per intentar calmar els ànims i per enèsima vegada, la presidenta del Banc Central Europeu, Christine Lagarde, ha assegurat als líders de la Unió Europea que el sector bancari de l’eurozona és “fort i resistent”, tot i que els ha instat a progressar per completar la unió bancària, informa Efe. En la seva participació a la cimera de caps d’Estat i de govern de la UE a Brussel·les, Lagarde ha destacat que la prioritat ha de ser tenir un sistema de garanties de dipòsits comú per així aconseguir una “autèntica” unió de mercats de capitals.

Sign in. Sign in if you are already a verified reader. I want to become verified reader. To leave comments on the website you must be a verified reader.
Note: To leave comments on the website you must be a verified reader and accept the conditions of use.