Societat

Neix una nova plataforma per garantir la presència digital del català

L’Aliança és una iniciativa creada per entitats que treballen per la defensa del català

Actuarà en set àmbits diferents “perquè no pot ser que un algoritme castigui una cultura”

Una sèrie d’entitats que treballen per a la promoció i la defensa del català han unit forces per crear l’Aliança, una plataforma per garantir la presència digital del català. Formen part de la iniciativa l’Amical Wikimedia, Fundació .cat, Institut d’Estudis Catalans, Institut Ramon Llull, Òmnium Cultural, Plataforma per la Llengua, Softcatalà i WICCAC. La tasca principal de la nova iniciativa, que s’ha presentat aquest migdia en roda de premsa, serà la de monitoritzar, diagnosticar, proposar i representar els drets lingüístics de la societat civil catalanoparlant en l’àmbit digital. En aquest sentit, la seva primera preocupació, segons ha explicat avui durant la presentació de la proposta el presicent de la Fundació.cat, Genís Roca, és com lluitar per revertir l’actual pèrdua de rellevància en els resultats de cerca web en català. “No pot ser que la modificació d’un algoritme castigui una cultura”, ha ressaltat el presidenta de la Fundació .cat, Genís Roca.

El secretari tècnic de l’Aliança, el periodista Albert Cuesta, ha manifestat que l’objectiu de l’Aliança és “representar conjuntament els drets lingüístics de la societat civil i catalanoparlant en l’àmbit digital perquè siguin respectats per les empreses, plataformes i les organitzacions de tot el món en els productes i serveis que ofereixen als ciutadans”.

Cuesta ha indicat que es proposen vigilar la presència digital del català, diagnosticar per quins motius no té la presència que li correspon i proposar solucions per corregir-ho. “Ho farem dedicant recursos tècnics, de coneixement, capacitat de relació, difusió i capacitat mobilització de cadascuna de les entitats de l’Aliança”.

Així mateix, ha destacat que per primera vegada, des de la creació del domini .cat, que representa la comunitat catalanoparlant a Internet, un grup d’entitats per la llengua s’uneixen per preservar i garantir la presència del català a Internet i que aquesta tingui en el món digital el lloc que li correspon per quantitat de parlants.

Les entitats promotores, amb el suport de la Generalitat, han identificat vuit àmbits del món digital on la presència del català no és satisfactòria o bé reclama una atenció especial, com ha detallat Cuesta. Aquests àmbits són contingut web, aplicacions mòbils, xarxes socials, plataformes audiovisuals, automoció, electrodomèstics, assistents de veu i intel·ligència artificial.

Cuesta ha lamentat la discriminació de la presència de pàgines web en català amb els resultats de cercaweb. “No pot ser que la modificació d’un algoritme castigui una cultura”, ha ressaltat el presidenta de la Fundació .cat, Genís Roca.

El Govern ha encomanat a l’Aliança la creació d’un dispositiu que quantifiqui la pèrdua actual de visibilitat del català en les cerques web durant els últims mesos, i serveixi per reclamar solucions a les empreses digitals, essent capaços de detectar incidències similars en el futur. Cuesta ha explicat que amb les dades que han rebut la pèrdua de trànsit respecte abans de l’estiu oscil·la entre un 30 i un 90% en termes interanuals i que aquesta pèrdua de trànsit ha afavorit la versió en castellà.

Sign in. Sign in if you are already a verified reader. I want to become verified reader. To leave comments on the website you must be a verified reader.
Note: To leave comments on the website you must be a verified reader and accept the conditions of use.