Suïssa rescatarà Credit Suisse “si cal”
El Banc Nacional de Suïssa (BNS) assegura que l’entitat compleix els requisits “més alts” de capital i liquiditat
Les autoritats financeres afirmen que “no hi ha risc de contagi” per la fallida de tres bancs als EUA
El Banc Nacional de Suïssa (BNS) ha anunciat aquest dimecres que si és necessari proveïra de liquiditat a Credit Suisse, que avui ha patit la pitjor patacada borsària dels seus 167 anys d’història. Les accions de l’entitat han perdut un 24% del seu valor –al tancament de la sessió es pagaven a menys de dos francs suïssos– després que l’accionista principal, el Banc Nacional Saudita, hagi dit que no hi continuarà injectant diners.
Les autoritats financeres suïsses admeten que les accions de Credit Suisse l’entitat i la qualificació del seu deute han estat “particularment afectades” per les reaccions borsàries dels darrers dies. La FINMA ha assenyalat que està “en contacte molt estret” amb el banc i té accés a tota la informació “rellevant” per al supervisor.
El regulador ha “confirmat” que el banc compleix amb els requisits “més alts” de liquiditat i capital exigits a les entitats financeres suïsses per garantir la seva estabilitat. No obstant això, i en un intent d’aportar calma als mercats, ha assegurat que, “si fos necessari”, el BNS aportarà liquiditat a Credit Suïsse,
L’entitat ha demanat al BNS i a l’Autoritat Suïssa de Supervisió del Mercat Financer (FINMA) una declaració ferma de suport per calmar els mercats. Les dues institucions han respost a la petició i han emès un comunicat conjunt on han assegurat que malgrat els problemes del sector financer als Estats Units –on han fet fallida tres bancs– “no hi ha indicis que apuntin a un risc de contagi per a les entitats suïsses”.
El comunicat subratlla que “les regulacions a Suïssa exigeixen que tots els bancs mantinguin un marge de capital i liquiditat que iguali o excedeixi el mínim de requeriments dels estàndards de Basilea”, que són les mesures internacionals per quantificar de forma comparables els riscs bancaris. A més, les entitats financeres d’importància sistèmica han de complir criteris encara més elevats, “cosa que permet absorbir els efectes negatius de crisis majors”.