ECONOMIA
El PIB dels països del G20 va augmentar un 3,2% el 2022
Suposa una mica més de la meitat que l’any anterior, segons les estimacions inicials que ha publicat avui dimecres l’OCDE
El PIB dels països del G20, que agrupa les principals economies mundials, va augmentar un 3,2% el 2022, una mica més de la meitat que l’any anterior —que va ser del 6,3%— amb un alentiment important en l’últim trimestre, segons ha informat avui l’Organització per a la Cooperació i el Desenvolupament Econòmic (OCDE), que ha publicat les seves estimacions inicials.
Tot i que l’increment va ser positiu a tots els països integrants del grup, hi ha diferències entre ells. Així, el Producte Interior Brut (PIB) de l’Aràbia Saudita es va incrementar el 8,7% mentre que el del Japó només ho va fer un 1%. Al Brasil, les estadístiques publicades indiquen una pujada del 2,9% de l’economia del país —que va caure 0,2 punts els tres últims mesos de l’any—, mentre que l’Argentina encara no ha presentat dades oficials. A Mèxic l’activitat va créixer un 3,1% el 2022 amb una pujada del 0,5% el quart trimestre, davant el 0,9% els tres mesos anteriors, una tendència que es repeteix en gairebé tots els membres del G20, que van culminar un 2022 marcat per la volatilitat amb un clar alentiment econòmic.
En el conjunt dels països de l’OCDE, el PIB va pujar un 0,3% els tres últims mesos del 2022, davant una millora de l’1,4% el tercer trimestre. Aquesta diferència ja s’havia notat els dos primers trimestres de l’any, quan el creixement va passar del 0,7% el primer al 0,2% el segon.
Pel que fa a la Xina, que representa gairebé una quarta part del PIB del G20, el creixement va passar del 3,9% el tercer trimestre a zero els tres últims mesos de l’any, quan es van aixecar certes restriccions per la covid i hi va haver un repunt de la incidència que va afectar diversos sectors econòmics, apunta l’OCDE.
Respecte a altres països, Sud-àfrica va tancar l’any amb una caiguda de l’1,3% del PIB després d’haver pujat un 1,8% el tercer trimestre; a Alemanya la producció va disminuir un 0,4% després de la pujada del 0,5% i Corea del Sud va patir una reculada del 0,4% després d’haver pujat un 0,3%. El Canadà, el Japó, el Regne Unit o la UE, tot i que no van tenir dades negatives el quart trimestre, sí que van patir un alentiment del creixement.