El govern sahrauí exigeix a Espanya que rectifiqui
El primer ministre de la RASD, Bucharaya Beyun, reclama a Madrid que assumeixi el seu paper de potencia administradora del procés de descolonització
Defensa que la lluita armada és l’últim recurs per defensar la llibertat del Sàhara Occidental
La República Àrab Sahrahuí Democràtica (RASD) exigeix al govern espanyol que redreci la seva posició sobre el conflicte a l’antiga colònia i assumeixi el seu paper de potència encarregada d’administrar el procés de descolonització del territori nord-africà ocupat pel Marroc.
“Demanem a Espanya que rectifiqui i faci el que li correspon, culminar el procés de descolonització, en cas contrari els sahrauís exigiran tard o d’hora que assumeixi la seva responsabilitat”, ha dit el primer ministre sahrauí i membre del Front Polisario, Bucharaya Beyun, en una entrevista amb l’ACN.
En aquest sentit, ha assenyalat que correspon a Espanya respondre per “tots els morts, desapareguts i malalts” derivats de la mala gestió del procés de descolonitzador del Sàhara Occidental.
Beyun ha assegurat que si Madrid no canvia d’actitud el seu govern portarà el cas fins al final. “Els sahrauís enviaran la situació als tribunals internacionals, i arribarà el dia en què Espanya haurà de pagar pels erros comesos”, ha advertit. A més, a recordat que la pròpia Audiència Nacional espanyola va reconèixer en una interlocutòria de 2014 -signada per l’actual ministre d’Interior espanyol, Fernando Grande-Marlaska- que Espanya és la potència encarregada d’administrar el conflicte.
Les resolucions de l’ONU aposten per una resolució del conflicte basada en un referèndum d’autodeterminació, però Rabat ha ampliat en els últims anys el suport internacional a una solució que passi per establir algun tipus d’autonomia per al Sàhara Occidental, inclòs el d’Estats Units i Espanya. El govern de Pedro Sánchez va trencar el passat juny la tradicional neutralitat espanyola en el conflicte i es va mostrar partidari de la proposta marroquina, en un moviment per descongelar les relacions amb el regne alauita que va provocar el deteriorament de les relacions amb Algèria i la RASD.
El dirigent sahrauí ha defensat que en aquest context el conflicte armat és l’únic instrument que tenen per defensar la seva llibertat i els drets de la població del Sàhara Occidental enfront de la bel·ligerància marroquina i la indiferència de la comunitat internacional. “No ens han deixat una altra sortida, entre acceptar l’ocupació i la guerra, optem per la guerra com a instrument legal perquè el poble defensi el seu dret a la llibertat”, ha proclamat.
En aquest sentit, ha avisat que si no es produeix una intervenció internacional “aquesta guerra prendrà noves dimensions geogràfiques i d’intensitat”.