Política

comissió europea

La Comissió Europea flexibilitza les normes dels ajuts d’estat per injectar més recursos a la transició verda i digital

Augmenta l’import dels subsidis, incrementa un 50% la inversió destinada a formació i prorroga fins al 2026 la normativa

La Comissió Europea ha adoptat aquest dijous un nou marc que permet modificar les normes generals sobres les ajudes d’estat per accelerar el ‘Green Deal Industrial’, el pla de la UE per impulsar la transició verda i digital.

Segons ha detallat l’executiu en un comunicat, el nou marc farà possible l’increment de l’import dels subsidis, farà augmentar en un 50% la inversió destinada a formació –de dos a tres milions d’euros– i prorrogarà l’aplicació de les condicions fins al 2026 per tal de proporcionar al teixit empresarial “certesa i estabilitat reguladora”.

Per la vicepresidenta executiva de la Comissió, Margrethe Vestager, la normativa “promourà la innovació i la competitivitat i garantirà la igualtat de condicions en el mercat únic”.

El marc adoptat aquest dijous és una esmena al reglament que habilita a la Comissió a autoritzar certes ajudes si es donen unes situacions excepcionals i respectant els tractats de la Unió Europea. En aquest sentit, l’executiu considera que el club comunitari es troba en un moment “crític” i subratlla la necessitat d’apostar per un seguit de normes “proporcionades, temporals i dirigides” a certs sectors.

Brussel·les vol que els grans beneficiats per aquesta norma siguin les indústries que considera “clau” per a la transició com a una economia descarbonitzada. En el document menciona el sector de les bateries, les plaques solars, les turbines eòliques, les bombes de calor, els dispositius d’emmagatzematge d’energia i la indústria centrada en la producció i reciclatge de matèries primeres crítiques.

Per altra banda, insta als estats membres a dissenyar estructures de subsidis “simples i efectives”, que també contribueixin al creixement de petites i mitjanes empreses i reforcin aquelles regions en situació de desavantatge en l’àmbit econòmic.

Alhora, la Comissió també autoritza entregar ajudes a companyies que tinguin part de la seva activitat fora d’Europa, però només en casos excepcionals i sempre que hi hagi salvaguardes que permetin assegurar que no es produeixen deslocalitzacions o competència deslleial.

La nova decisió permet allargar les ajudes per accelerar la descarbonització fins al 31 de desembre de 2025.

Sign in. Sign in if you are already a verified reader. I want to become verified reader. To leave comments on the website you must be a verified reader.
Note: To leave comments on the website you must be a verified reader and accept the conditions of use.