Opinió

opinió

Roger Torrent

La força de Catalunya amb el Mobile

És un moment crucial i hem de garantir que el català no perdi el tren en l’àmbit digital

Som a les portes del que serà el Mobile World Congress de la recuperació. Catalunya rebrà 2.000 empreses, 80.000 visitants i un gran impacte econòmic. Però quedar-nos amb aquestes xifres seria oferir una visió reduccionista del que suposa donar cabuda al màxim esdeveniment mundial de la indústria de la connectivitat. L’impacte del MWC va molt més enllà dels quatre dies puntuals que dura, i deixa un llegat durador que enforteix l’ecosistema tecnològic i digital del país.

Així com el MWC ja no s’entendria sense Barcelona, Barcelona no s’entendria sense el MWC: és la gran porta d’entrada que connecta les empreses catalanes amb l’entorn tecnològic internacional, i una gran oportunitat per seguir apuntalant Catalunya i Barcelona com un veritable hub tecnològic i de creació de start-ups a escala global.

Per això, des del govern treballem per enfortir aquesta aliança de beneficis mutus. Ho hem fet amb l’acord a llarg termini que garanteix que l’esdeveniment se celebrarà a Barcelona fins al 2030, com a mínim, tot i que estem convençuts que es tracta d’una relació permanent. Ho fem també facilitant la participació en l’edició d’enguany de més de 100 empreses catalanes, un 20% més que l’any anterior. Però tenim l’obligació d’anar molt més enllà.

És per això que aquesta setmana ens hem reunit amb el conseller delegat de la GSMA, John Hoffman, per presentar-li formalment el projecte AINA, basat en tecnologia de dades i intel·ligència artificial per fer que les màquines entenguin i parlin català. Amb Hoffman hem coincidit amb la voluntat d’explorar vies de col·laboració amb la GSMA per potenciar la llengua catalana i vincular-la a les oportunitats que generen les noves tecnologies.

Perquè ens trobem en un moment crucial, també per a la llengua, i hem de garantir que el català no perdi el tren en l’àmbit digital. Són múltiples els reptes que afrontem en aquest sentit, i ens pertoca treballar perquè es concebi la importància d’una llengua viva, amb onze milions de parlants i una enorme vitalitat, malgrat els entrebancs i dificultats a què es veu sotmesa.

Continuar enfortint els lligams entre Catalunya i el Mobile ens assegura un futur d’enormes oportunitats. El Mobile ha crescut a Barcelona, així com les empreses catalanes que han participat en l’esdeveniment. Des del primer any del MWC, el 2006, la Generalitat hi ha facilitat la participació de 339 empreses catalanes. En conjunt, aquestes empreses han doblat la facturació i han augmentat un 38% l’ocupació respecte a la seva primera participació en el congrés.

Òbviament, aquesta millora es deu a múltiples factors, però és indicativa i ens ajuda a explicar també com cada vegada més multinacionals aposten per Catalunya per instal·lar-hi els seus centres tecnològics. Actualment s’apropen al centenar, generen un impacte econòmic de 1.500 milions d’euros i són pols d’atracció de talent, tant de fora com de casa nostra.

Transformar el model productiu, reindustrialitzar Catalunya i enfortir-la com a hub tecnològic del sud d’Europa són les nostres prioritats com a govern. I amb instruments com el Mobile som més forts i més competitius per aconseguir-ho. Fins al 2030... i més enllà.

Sign in. Sign in if you are already a verified reader. I want to become verified reader. To leave comments on the website you must be a verified reader.
Note: To leave comments on the website you must be a verified reader and accept the conditions of use.