Stoltenberg: “Ningú està atacant Rússia”
El secretari general de l’OTAN ha lamentat que Putin “s’estigui preparant per a més guerra”
“Hem de deixar clar que el futur d’Ucraïna està dins de la família euroatlàntica”, ha assenyalat
El secretari general de l’OTAN, Jens Stoltenberg, ha assegurat aquest dimarts que “ningú està atacant Rússia” i ha lamentat que el president rus, Vladímir Putin, “s’estigui preparant per a més guerra” un any després d’haver iniciat la invasió d’Ucraïna.
“Ningú està atacant Rússia. Rússia és l’agressor, Ucraïna és la víctima de l’agressió”, ha assegurat Stoltenberg en una declaració a la premsa amb l’alt representant de la Unió Europea per a Afers Estrangers, Josep Borrell, i el ministre ucraïnès d’Afers Estrangers, Dmitro Kuleba.
Els tres polítics s’han reunit reunir avui a la seu de l’Aliança Atlàntica el mateix dia en què Putin ha pronunciat un discurs sobre l’estat de la nació davant les dues cambres del Parlament, el primer des de l’abril del 2021, en què ha acusat Occident de voler assestar Rússia a Ucraïna una “derrota estratègica” i acabar amb ella “d’una vegada i per sempre”.
Per Stoltenberg, “és el president Putin qui ha començat aquesta guerra de conquesta imperial” i “és Putin qui segueix escalant la guerra”.
“Un any després de la invasió russa, no veiem senyals que el president Putin s’estigui preparant per a la pau. Al contrari, com ha deixat clar avui, s’està preparant per a més guerra”, ha recalcat el polític noruec.
Stoltenberg ha insistit que el president rus “es prepara per a més ofensives, està mobilitzant més tropes i enviant més armes”.
“Per això exactament necessitem accelerar el nostre suport a Ucraïna, perquè serà una tragèdia per als ucraïnesos però també perillós per a tots nosaltres si Putin guanya a Ucraïna”, ha asseverat.
“Aquesta és una guerra d’elecció, és una guerra d’agressió. Rússia ha decidit envair la veïna Ucraïna i, per descomptat, Ucraïna té dret a defensar-se”, ha conclòs.
Stoltenberg també ha afirmat que l’OTAN “cada vegada està més preocupada” perquè la Xina “pugui estar planejant proporcionar suport letal” a Rússia, i ha considerat que aquest pas seria “perillós per a la nostra pròpia seguretat i per a tothom”.
Kuleba, per la seva banda, ha dit que “tot el que la Xina ha fet i continuarà fent en el context de l’agressió russa contra Ucraïna, si deixem de banda la retòrica política i mirem les accions, s’ha de centrar a defensar el principi de la integritat territorial”.
Borrell ha afirmat que, malgrat que la Xina assegura que no proporciona armes a països en guerra com a part de la seva política exterior, “hem d’estar vigilants”.
Stoltenberg ha assenyalat que “hem de deixar clar que el futur d’Ucraïna està dins de la família euroatlàntica”, i ha apuntat que quan acabi la guerra caldrà crear disposicions a llarg termini per a la seguretat ucraïnesa, per tal de garantir que Rússia “no segueixi minant la seguretat europea” i de “trencar el cicle d’agressions russes”.
“Així que l’OTAN continuarà donant suport a Ucraïna el temps que sigui necessari i seguirem treballant estretament amb la Unió Europea per això”, ha indicat.
El cap de l’Estat Major txec adverteix d’una possible guerra a Europa
El cap de l’Estat Major de l’Exèrcit de la República Txeca, Karel Rehka, ha advertit aquest dimarts a Praga que una guerra a Europa no és una cosa “impensable”. “La guerra a Europa no és impensable i no arribarem a afrontar-la si no ens anem preparant amb temps en temps de pau”, va dir Rehka en un discurs davant els membres d’Estat major, informa la cadena pública de notícies CT24.
El general ha assegurat que ser membre de l’OTAN és el millor argument dissuasiu per a reduir aquesta probabilitat d’amenaça.
La República Txeca, una república excomunista, forma part de l’Aliança Atlàntica des de 1999 i de la Unió Europea des de 2004.
Sempre en el context d’un hipotètic conflicte de l’OTAN amb Rússia, Rehka va considerar que el territori txec estarà en primera línia de foc i que molts dels seus punts neuràlgics són “objectius legítims dels russos”.
“Gran part del nostre exèrcit lluitarà segons els plans de defensa de l’Aliança. I el nostre territori serà una zona clau de trànsit i base d’operacions, i dependrà de nosaltres, els soldats, que (aquest territori) sigui una zona segura i que funcioni”, ha afegit el màxim militar de rang txec.
Rehka ha alertat contra l’ús d’armes tàctiques russes, que serien posades en funcionament “immediatament”, i que canviarien completament la vida dels ciutadans del país. “Tot seria d’una altra manera”, ha dit el general, que va demanar al govern “no ocultar la realitat a la ciutadania i informar-lo”.