Política

Miquel Aguirre, nou director del MUME

Substitueix Enric Pujol i aposta per fer pedagogia de la memòria històrica

El periodista i escriptor Miquel Aguirre Oliveras (Banyoles, 1964) ha estat nomenat nou director del Museu Memorial de l’Exili (MUME) de la Jonquera, centre d’interpretació de referència sobre l’exili republicà provocat per la Guerra Civil espanyola. Aguirre substitueix en el càrrec Enric Pujol, que va ser cessat el 24 de gener. A través d’una piulada a Twitter, Aguirre va agrair el traspàs al seu predecessor: “El traspàs amb Enric Pujol va ser impecable. Digne d’una complicitat que ve molt de lluny. Li agraeixo el gest i sé que puc comptar amb ell per a un esforç que necessita moltes mans.”

Miquel Aguirre aposta per acostar el MUME als centres educatius i fer pedagogia sobre la memòria històrica. També s’ha proposat complementar el relat de l’exili amb una mirada cap a fenòmens com ara el refugi i l’emigració.

El MUME va obrir el 2008 i, en aquests quinze anys, s’ha convertit en l’equipament cultural catalitzador de gairebé totes les iniciatives per recuperar i divulgar la memòria i el llegat de l’exili republicà.

Aguirre és llicenciat en història contemporània per la UAB (1987) i màster en organització i gestió d’empreses per la UPC i té el mestratge de funció directiva per l’Escola d’Administració Pública de Catalunya (EAPC). Un dels punts d’interès en la trajectòria d’Aguirre ha estat la temàtica dels exilis i la Guerra Civil. En aquest àmbit, ha coordinat el projecte de memòria històrica de la ciutat de Banyoles i ha coordinat els dos homenatges que el municipi ha dedicat a les víctimes dels consells de guerra franquista i a l’exili. També ha comissariat l’exposició L’escola d’abans (2019) al Museu Darder, dedicada a explicar l’educació durant la dictadura, i ha codirigit el documental El passat en comú (2017), que recull testimonis sobre el primer franquisme.

Paper de les dones

En el marc d’aquest treball de recuperació de la memòria, Aguirre ha posat l’èmfasi a fer visible el paper de les dones en el món del treball. Així, ha codirigit els documentals Dones pageses (2018) i Teixidores d’història (2015), que han estat utilitzats com a recursos pedagògics a les escoles i instituts del Pla de l’Estany.

Sign in. Sign in if you are already a verified reader. I want to become verified reader. To leave comments on the website you must be a verified reader.
Note: To leave comments on the website you must be a verified reader and accept the conditions of use.