conflicte bèl·lic a l’est d’europa
Sunak, afronta el “moment clau” de les negociacions sobre el Protocol d’Irlanda
El líder dels unionistes irlandesos, Jeffrey Donaldson, reconeix que hi ha “progressos” en les negociacions
El primer ministre britànic, Rishi Sunak, ha conclòs aquest divendres una ronda de converses amb els partits d’Irlanda del Nord, després de la qual tots han coincidit que s’han efectuat avanços importants per a aconseguir un acord amb Brussel·les sobre el Protocol del Brexit per a la regió.
Aquesta valoració positiva i unànime sobre la marxa de les negociacions entre el Regne Unit i la Comissió Europea (CE) ha elevat les expectatives sobre la possibilitat que les parts tanquin un pacte definitiu en els pròxims dies.
Especialment significatiu ha estat el canvi de to experimentat pel probritànic Partit Democràtic Unionista (DUP), segona formació regional i el rebuig de la qual al Protocol en la seva actual forma manté suspès des de fa un any el govern autònom de poder compartit.
El seu líder, Jeffrey Donaldson, ha destacat avui, després de mesos de crítiques, que hi ha “progressos” en les negociacions, si bé ha advertit que encara “queden algunes àrees que requereixen treball”.
Després de reunir-se a Belfast amb Sunak, Donaldson ha reconegut que no ha vist encara el “text final” d’un possible acord, la qual cosa suggereix, ha dit, que, “clarament, hi haurà més converses” entre Londres i Brussel·les.
Moment clau del brexit
Aquest és un moment clau, la pròxima generació de nord-irlandesos necessita que tots nosaltres, sobretot el primer ministre i la Comissió Europea, ens esforcem col·lectivament per a resoldre aquestes qüestions i arribar a un context en el qual es puguin restaurar les institucions polítiques”, ha declarat Donaldson.
El dirigent unionista ha recordat que les decisions que prendran Sunak i la Comissió Europea “condemnaran a Irlanda del Nord a més divisions o buidaran el camí cap a la reconciliació” i la fi de la paràlisi política a la regió.
Per això, es va declarar “esperançat” davant la possibilitat que les parts arribin a un acord, però ha dit que no li interessen “els terminis”, sinó que “es faci bé”.
La presidenta del Sinn Féin, Mary Lou McDonald, també ha sortit satisfeta del seu primer cara a cara amb Sunak des que aquest va prendre les regnes del govern britànic i ha considerat que hi ha hagut “avanços molt significatius” per a aconseguir un acord “totalment possible i necessari”.
Aquest pacte, segons ella, ha de garantir l’accés d’Irlanda del Nord al mercat únic comunitari i mantenir oberta la seva frontera amb la República d’Irlanda, tal com estableix l’acord de pau del Divendres Sant (1998).
El Sinn Féin defensa la necessitat del Protocol
“Aquests són els elements i aspectes centrals que han de protegir-se. I ens sembla que es pot fer”, ha assenyalat la líder del Sinn Féin, primera formació nord-irlandesa des de la seva històrica victòria en els comicis del maig passat. “Sens dubte, el protocol és una conseqüència del Brexit, el protocol és necessari i el primer ministre no té cap dubte sobre aquest tema”, ha afegit McDonald. En la seva opinió, Sunak “reconeix que el nucli del protocol ha funcionat” i ha expressat la necessitat de “negociar i buscar solucions” per a “aquelles parts que han de millorar-se”.
Aquest instrument, acordat per Londres i Brussel·les per a evitar una frontera física entre les dues Irlandes, manté a Irlanda del Nord dins del mercat interior comunitari i britànic, per la qual cosa els controls al comerç entre el Regne Unit i la UE s’efectuen en els punts d’entrada nord-irlandesos, i això ha portat una nova burocràcia que afecta el comerç.
Sunak diu que encara “hi ha treball per fer” per a un acord amb la UE
El primer ministre britànic, Rishi Sunak, va alertar avui que encara “hi ha treball per fer” per a arribar a un acord sobre el controvertit Protocol per a Irlanda del Nord amb la Unió Europea (UE).
Després de mantenir reunions a Belfast amb les principals forces nord-irlandeses ahir a la nit i aquest matí, Sunak va afirmar als mitjans al seu retorn a Downing Street, la seva residència oficial a Londres, que continuarà negociant “intensament” amb la Comissió Europea (CE).
“Encara no tenim un acord”, va recalcar, malgrat les creixents especulacions sobre la possibilitat que pugui signar un pacte amb Brussel·les en els pròxims dies.
El cap de Govern es reunirà aquest cap de setmana a Munic, en els marges de la Conferència de Seguretat, amb la presidenta de l’Executiu comunitari, Ursula Von der Leyen, amb la qual abordarà, entre altres assumptes, el protocol nord-irlandès.
“Els meus col·legues ministerials i jo continuarem parlant amb la Unió Europea intensament per a trobar solucions que protegeixin l’Acord de Divendres Sant i el lloc d’Irlanda del Nord en el nostre mercat únic”, va declarar el primer ministre.
Londres aspira a modificar els arranjaments que van entrar en vigor després del Brexit, dissenyats per a evitar una frontera entre les dues Irlandas. Aquest protocol estableix que la regió britànica d’Irlanda del Nord queda integrada tant en el mercat únic europeu com en el mercat interior britànic.
Els unionistes nord-irlandesos i el Partit Conservador argumenten no obstant això que el sistema pactat genera massa friccions comercials i polítiques.