La llei de l’avortament i la llei trans superen l’últim tràmit i entren en vigor
La Generalitat garantirà la interrupció en hospitals públics
Amb 16 anys no caldrà aval patern
Montero vol acord pel “només sí és sí” el 8-M i Sánchez ja mira al PP
Una setmana després que el Tribunal Constitucional rebutgés el recurs del PP presentat fa 13 anys contra le llei de terminis vigent des del 2010, el Congrés va aprovar ahir la nova llei de l’avortament –la llei orgànica de salut sexual i reproductiva i de la interrupció voluntària de l’embaràs–, amb la qual la Generalitat –i la resta de comunitats– haurà de garantir-ne el dret en hospitals públics i amb la qual les joves de 16 i 17 anys ja no necessitaran autorització paterna en la decisió d’interrompre l’embaràs durant les primeres 14 setmanes (l’aval patern va ser introduït pel PP). “Hi haurà resistències en l’aplicació de la llei, igual que n’hi ha hagut amb totes les lleis feministes”, va alertar la ministra d’Igualtat, Irene Montero. A més de la llei de l’avortament, gràcies als 185 sís del PSOE i Podem i els socis com ara ERC davant 154 nos (PP, Vox i Cs), la majoria d’esquerres també va aprovar un altre emblema del Ministeri d’Igualtat, la llei trans, per la qual serà possible el canvi de sexe al registre des dels 16 anys sense diagnòstic mèdic ni tractament hormonal previ, per als menors de 14 a 16 anys amb aval patern i des dels 12 amb aval judicial.
El gruix de la llei de l’avortament entra en vigor quan es publiqui avui al BOE però hi ha disposicions que regiran d’aquí a tres mesos. La ministra d’Igualtat, que va tenir un record per a l’exministra socialista Bibiana Aído i el “mal tracte” que va patir de la dreta, va convocar la Generalitat i la resta a treballar amb els centres sanitaris per garantir que a tots els hospitals públics hi hagi personal suficient per realitzar avortaments tot respectant al mateix temps el dret a l’objecció de consciència dels sanitaris. “Avortament segur i en la pública per no morir, anticonceptius per no avortar i educació sexual integral per decidir, ser lliures i ser feliços. Visca la lluita de les dones i gràcies a la majoria feminista de la cambra que la fa possible”, va dir Montero. “Rebutgem la llei per innecessària i per infantilitzadora”, va dir Marta González (PP). “M’escandalitza que sancionin amb presó qui mata una rata mentre es pot matar lliurement un nen al ventre d’una mare. Això és sadisme”, va denunciar la ultradretana Lourdes Méndez (Vox). “Els drets no estan prou garantits mai. Donem per fet que el dret a l’avortament romandrà incòlume, però segons quines majories hi hagi al Congrés no serà així”, va alertar Pilar Vallugera (ERC). Es dona la circumstància que Alberto Núñez Feijóo ha fet la pirueta de beneir que el TC mantingui ara la llei de terminis impugnada pel PP de Rajoy el 2010.
Carmen Calvo s’absté
En la votació de la llei trans, l’exvicepresidenta i ara diputada del PSOE Carmen Calvo va trencar de nou la disciplina de vot i es va abstenir, així que serà multada de nou pel PSOE amb 600 euros. Davant del Congrés, lluitadores pels drets trans com ara Carla Antonelli i Mar Cambrollé s’abraçaven amb Montero i les diputades Vallugera (ERC), Pilar Calvo (Junts) i Mireia Vehí (CUP), entonaven el crit “Hi ha llei trans!” i rebien crits transfòbics d’un grup de dones afins a les tesis de Carmen Calvo com ara “Ser mujer no es un sentimiento”, “Sacad los cojones de las competiciones” i “No queremos machos en nuestros espacios”. “Brilla el sol. Avui comencem a construir una societat més igualitària”, va lloar Antonelli. El Codi Civil afegirà els termes progenitor gestant o no gestant al costat de pare o mare per desplegar el llenguatge inclusiu. “Ayuso ha dit que gràcies a la llei trans augmenten suïcidis i depressions. No. El que fa la llei és permetre a tothom ser qui és”, va rebatre Montero.
On no hi ha acord és en la reforma de la llei del “només sí és sí”. Si bé la ministra Montero vol l’acord amb el PSOE abans del debat del 7 de març al Congrés per no anar al 8-M en plena divisió del feminisme, el president Pedro Sánchez prioritza refer la llei ja i, si cal, fer-ho amb el PP.