PRÒXIM ORIENT
L’ONU negocia amb el govern sirià portar ajuda humanitària a zones rebels
Segons l’organització, hi ha perspectives positives d’arribar a un acord, però ha assenyalat que, a banda de l’aprovació del govern, cal que totes les altres parts involucrades garanteixin la seguretat dels combois
L’ACNUR estima que hi hauria almenys 5,3 milions de persones que necessitarien allotjament a les zones afectades pels sismes de Turquia i Síria
L’ONU està negociant amb el govern sirià per poder portar ajuda humanitària que té emmagatzemada dins del país a la regió del nord-oest, que ha estat els últims anys sota control de grups rebels.
Això enmig de les dificultats que hi ha per al transport transfronterer d’ajuda des de Turquia pel mal que han patit les vies terrestres.
“Les negociacions per enviar combois (que travessen les línies que separen les zones controlades i no controlades pel govern) continuen, però entenc que el govern ha acceptat això com una mesura d’emergència”, ha declarat el representant a Síria de l’Agència de la ONU per als Refugiats, Sivanka Dhanapala.
Ha afegit que hi ha perspectives positives que hi hagi un acord, però ha assenyalat que, a banda de l’aprovació del govern, cal que totes les altres parts involucrades (grups rebels) garanteixin la seguretat dels combois.
L’ACNUR, que treballa a Síria prestant assistència a la població desplaçada per la guerra civil (6,8 milions de persones en total), ha dit que les estimacions preliminars després del terratrèmol indiquen que hi hauria almenys 5,3 milions de persones que necessitarien algun tipus d’allotjament a les zones afectades de Turquia i Síria.
A Síria la situació és més difícil d’avaluar per les dificultats internes, però se sap que l’impacte dels dos terratrèmols i de les nombroses rèpliques no s’ha limitat al nord del país, sinó que ha tingut efecte en zones que estan a més de 250 quilòmetres de distància.
Dhanapala ha dit que es tem per l’impacte de les ones sísmiques als edificis residencials i infraestructures que han quedat debilitades per anys d’explosions en el context de la guerra civil que ha patit el país des del 2011.
Ha comentat que després dels sismes, un edifici que havia estat considerat inhabitable es va esfondrar a l’àrea rural de Damasc, matant dues persones que hi vivien perquè no tenien cap altra alternativa.
Mentrestant, avui divendres un segon comboi de les Nacions Unides, format per catorze camions, ha arribat al nord-oest de Síria amb ajuda d’emergència per als damnificats en aquesta regió, la més afectada del país pels terratrèmols registrats a l’inici de aquesta setmana.
Els camions han creuat la frontera turco-siriana utilitzant l’únic pas fronterer que està obert en aquesta zona per una carretera molt malmesa pels moviments sísmics, ha confirmat a Ginebra el portaveu de l’Organització Internacional per a les Migracions (OIM), Paul Dillon.
És el segon comboi que arriba aquesta setmana. Tots dos carregaments han portat en total ajuda no alimentària (tendes de campanya, flassades, roba d’abric i per a la pluja i sistemes de calefacció) per a unes 16.000 persones.
Els combois han tingut com a destinació específica la ciutat d’Idleb, ha confirmar el portaveu.
Per la seva banda, la directora del Programa Mundial d’Aliments per a l’Orient Mitjà, Corinne Fleischer, ha dit que el seu organisme ha estat capaç de subministrar ajuda gairebé immediata gràcies al fet que tenia emmagatzemades reserves humanitàries a la zona devastada.
De moment ha distribuït aliments calents i racions llestes per consumir a 43.000 persones i aliments similars suficients per a 100.000 persones estan sent portats a altres àrees afectades de Síria.
En total, el Programa Mundial d’Aliments —la branca humanitària més important de l’ONU— té provisions al nord-oest de Síria per a 1,4 milions de persones, tot i que les necessitats són superiors.
A més, unes 5.000 persones han rebut aliments a Alep, província controlada majoritàriament pel règim de Bashar Al-Assad.
Fleisher ha dit que ara el que és urgent és planejar la reposició de les reserves que s’estan utilitzant en aquesta emergència.
Alhora, ha dit que és urgent obrir més passos fronterers, a banda de l’anomenat Bab al Hawa, ubicat en una carretera que ha quedat molt malmesa pel terratrèmol i que ara resulta difícil de transitar.
“Cal obrir passos des de diferents costats i cal augmentar les operacions d’encreuament de línies”, ha dit, referint-se al transport d’ajuda des de zones de Síria controlades pel govern cap a àrees sota control de forces opositores.
L’ONU està demanant la reobertura del pas fronterer de Bab Salam, que solia funcionar fins fa un any enrere però va ser tancat després de discussions al Consell de Seguretat de l’ONU, en què no es va poder acordar tornar a obrir-lo pel vet de Rússia.
“Necessitem una segona cruïlla a causa de les demores que s’estan produint pel mal que han patit els camins i que estan afectant la nostra capacitat de brindar ajuda. Necessitem poder moure’ns a través de les fronteres i que hi hagi personal de duanes en nombre suficient”, ha declarat Fleisher.
La UE reclama més passos fronterers
El comissari europeu per a la Gestió de Crisi, Janez Lenarcic, ha afirmat que el terratrèmol amb epicentre a Turquia ha posat de manifest la necessitat que s’obrin més passos fronterers a Síria perquè l’ajuda humanitària pugui fluir cap al país. “Estem ajudant la població de Turquia i Síria des del primer moment, des del mateix dilluns al matí. Hi ha més de 1.600 persones de rescat sobre el terreny (...), tenim equips mèdics, està arribant ajuda per a l’establiment de refugis. La gent s’ha quedat sense llar i és un hivern cru”. “Les autoritats turques i els equips estan fent tot el que està al seu abast” però hi ha dos elements objectius que estan dificultant el repartiment d’aquesta ajuda, que el terratrèmol ha deixat inutilitzats dos aeroports a Turquia i que Síria només compta amb un pas fronterer al nord-oest de Síria, ha dit Lenarcic. “Els hem estat ajudant des de fa dotze anys, des de la UE, i estem incrementant l’assistència després del terratrèmol, però la situació només ha fet que empitjorar l’actuació de l’ajuda humanitària que ja hi era”, ha afirmat el comissari europeu.