Política

ESTAT ESPANYOL

Els toros s’inclouran al bo cultural jove del 2022

Ahir dimarts el Suprem va anul·lar-ne l’exclusió d’aquesta ajuda del govern espanyol

El tribunal argumenta la decisió per la falta de justificació de l’executiu, que ara pot justificar de manera més sòlida l’exclusió

El ministre de Cultura, Miquel Iceta, ha avançat que el govern espanyol inclourà els espectacles taurins al bo cultural jove del 2022.

Iceta ha informat d’aquesta decisió aquest dimecres a Guadalajara, on ha presentat el projecte Prado Estes i després que aquest dimarts, el Tribunal Suprem estimés el recurs de la Fundació Toro de Lidia contra el reial decret pel qual s’estableix la regulació del bo cultural i que excloïa els toros de les activitats culturals a què es podia accedir amb aquesta ajuda del govern.

El Tribunal Suprem va anul·lar ahir l’exclusió dels espectacles taurins del catàleg del bo cultural jove del 2022, de 400 euros, per la falta de justificació del govern.

La Sala Contenciosa Administrativa anul·la l’expressió “i taurins” de l’article 8.2. que fixa les activitats excloses.

Fonts jurídiques van informar que aquesta decisió no vol dir que els toros estiguin ja inclosos en el bo cultural, ja que l’Executiu pot justificar, ara sí, d’una manera més sòlida l’exclusió.

La Sala explica que no hi ha raons que expliquin l’exclusió i que “no ens semblen vàlides a aquest efecte les que ofereix el seu preàmbul ja que només diu que els espectacles taurins es fomenten a través d’altres instruments i que cada Administració té capacitat per decidir lliurement els sectors o activitats d’interès o utilitat pública que fomenta i com ho fa”.

Per al Suprem, aquestes explicacions genèriques, però, són “insuficients” quan hi ha disposicions legals específiques que imposen als poders públics l’obligació d’actuar positivament en un àmbit determinat, tal com passa amb el de la Tauromàquia.

L’Advocacia de l’Estat va defensar que l’Administració General de l’Estat sí que compleix la seva obligació de promoure la Tauromàquia, tal com ho proven les iniciatives com el Premi Nacional de Tauromàquia anual de 30.000 euros, la subvenció de 35.000 euros a la Fundació recurrent o el projecte Cultures del Toro.

Però la Sala respon que aquestes argumentacions no els sembla, tot i així, “que ajudin a esmenar la manca de justificació de l’exclusió per la senzilla raó que són puntuals”.

En canvi, subratlla que “la consistent en el bo cultural jove té una projecció de caràcter general i, a més, es pot considerar qualificada en tant que es dirigeix a una nova generació, o sigui, mira al futur representat pels joves —segons el Consell de Estat, gairebé 500.000—, perspectiva que és fonamental quan de la conservació i promoció del patrimoni cultural es tracta”.

“No hi ha, doncs, entre les actuacions ressenyades i el bo cultural jove, que comporta 210 milions d’euros, la proporció necessària per concloure que es dispensa a la Tauromàquia un tractament equilibrat amb la significació que té reconeguda pel legislador”, afegeix el Suprem.

Sign in. Sign in if you are already a verified reader. I want to become verified reader. To leave comments on the website you must be a verified reader.
Note: To leave comments on the website you must be a verified reader and accept the conditions of use.