estat francès
Tercera jornada de protestes contra la reforma de les pensions de Macron
Les aturades afecten principalment el transport públic, l’ensenyament i el sector de l’energia
L’Estat francès viu avui la tercera jornada de vagues i manifestacions organitzades pels sindicats per protestar contra la reforma de les pensions del govern del president Emmanuel Macron, que vol fer pujar l’edat de jubilació dels 62 als 64 anys i que ja s’està tramitant en el ple de l’Assemblea Nacional. De la mateixa manera que les anteriors convocatòries massives, la del 19 i 31 de gener, l’aturada d’avui afecta sobretot el transport públic, l’educació i el sector de l’energia. A més, s’han cancel·lat el 20% dels vots previstos a l’aeroport parisenc d’Orly, el segons més important de l’estat.
La Societat Nacional de Ferrocarrils (Sncf) havia previst des de diumenge que a causa de les protestes hauria de suprimir entre la meitat i dos terços dels trens d’alta velocitat. En les línies internacionals, s’han suspès una quarta part dels trens Eurostar que van a Londres, la meitat dels Lyria que van a Suïssa, alguns dels Thalys que van a Brussel·les i dos terços dels altres trens, entre ells els quals figuren els del passadís París-Barcelona.
Més enllà de les aturades, el principal indicador de l’èxit d’aquesta tercera jornada de mobilitzacions serà la xifra de participants en les diferents manifestacions convocades. En la del 31 de gener la policia va comptabilitzar un total 1.272 milions de manifestants en les prop de 250 protestes que hi va haver a tot l’Estat, mentre que la Confederació General del Treball (CGT) va elevar la xifra a 2,8 milions. Unes xifres que van superar les de la primera jornada, quan les autoritats van parlar d’1.100.000 persones.
Catalunya del Nord
La Catalunya del Nord també hi ha convocades avui una nova jornada de protestes i s’espera que sigui igual de massiva que les dues anteriors. Perpinyà va viure tant el dia 19 com el 31, unes mobilitzacions massives amb més de vint persones al carrer.