Estats Units
El Pentàgon detecta un globus aerostàtic espia de la Xina
Les autoritats descarten abatre’l pel risc que caigui sobre una zona poblada
La Xina demana que no es facin “especulacions” fins que s’aclareixi el cas
El Canadà també rastreja l’artefacte i parla d’un “possible segon incident
Les autoritats d’Estats Units d’Amèrica (EUA) han detectat la presència d’un suposat globus aerostàtic espia de la Xina que sobrevola actualment el seu territori a gran altura, tot i que “no representa cap risc militar o físic” per a ningú que estigui a la superfície.
El portaveu del departament de Defensa, Pat Ryder, va explicar ahir dijous en un comunicat que el Pentàgon segueix “de prop” els moviments del globus, que viatja a una altura superior a la del trànsit aeri comercial.
“Una vegada que el globus ha estat detectat, el govern dels EUA ha actuat immediatament per protegir-se davant la recol·lecció d’informació delicada” per part de la Xina, ha indicat Ryder. El portaveu ha comentat que no és la primera vegada que les autoritats nord-americanes detecten un aparell d’aquest tipus en els últims anys.
El secretari de Defensa, Lloyd Austin, es va reunir dimecres amb la cúpula del Pentàgon, malgrat que es trobava de viatge per Filipines.
En una conversa telefònica amb els periodistes, un funcionari d’alt rang de Defensa he dit que creuen que el globus pertany a la Xina. També ha explicat que han rebut avisos de pilots sobre la presència de l’artefacte malgrat que vola força alt. Segons aquesta font, el globus “té un valor addicional limitat” pel que fa a la recol·lecció de material d’intel·ligència.
La mateixa font ha confirmat que el president dels EUA, Joe Biden, ha estat informat al respecte. Biden ha preguntat als responsables militars quines són les possibles “opcions”.
Tant el cap de l’Estat Major Conjunt dels EUA, el general Mark Milley, com el líder del Comando del Nord, general Glen VanHerck, han recomanat “no adoptar cap acció cinètica” pel risc que podria suposar per a la gent a la superfície, a causa de la possible caiguda de restes del globus.
En aquest sentit, la font de Defensa ha explicat que l’aparell és “suficientment gran” com per provocar danys si cau a terra. Ha explicat que dimecres van avaluar l’opció d’abatre’l damunt una zona poc poblada de Montana (EUA), però finalment van optar per no córrer el risc.
El funcionari de Defensa ha afirmat que després de la detecció del globus han estat en contacte amb responsables xinesos a través de diversos canals, com les respectives ambaixades de la Xina i els EUA a Washington i Pequín.
“Els hem transmès la serietat amb la qual ens prenem aquest assumpte”, ha remarcat la font. Ha afegit que Washington “farà el que sigui necessari per protegir el seu poble i el seu territori”.
L’anunci es produeix abans que el secretari d’Estat dels EUA, Antony Blinken, iniciï aquest diumenge una visita de dos dies a la Xina, en el que serà el primer viatge d’un titular d’Exteriors dels EUA al gegant asiàtic des del 2018.
Pequin adverteix contra “especulacions”
La Xina no ha confirmat ni descartat que el globus espia sigui seu però ha demanat no “especular”.
“Fins que els fets no s’aclareixin, l’especulació i l’enrenou no ajudaran a solucionar apropiadament aquest assumpte”, ha apuntat aquest divendres la portaveu xinesa d’Exteriors Mao Ning en una roda de premsa.
El Canadà també detecta el globus espia i apunta a un “possible segon incident”
El Canadà ha confirmat la detecció d’un suposat globus espia a gran altitud a l’espai aeri nord-americà i “vigila l’existència d’un possible segon incident” relacionat amb aquest succés.
“S’ha detectat un globus de vigilància a gran altitud i el NORAD (el Comandament de Defensa Aeroespacial d’Amèrica del Nord conjunt d’Estats Units i Canadà) rastreja activament els seus moviments, explica en un comunicat el departament canadenc de Defensa.
“Els canadencs estan segurs i el Canadà pren mesures per garantir la seguretat del seu espai aeri, inclosa la vigilància d’un possible segon incident”, afegeix la nota, que no concreta més detalls sobre aquest possible nou cas.
La nota indica que el “NORAD, les Forces Armades del Canadà, el departament de Defensa Nacional i altres socis han estat avaluant la situació i treballant en estreta coordinació”. També col·laboren en aquest cas les agències d’intel·ligència del Canadà i dels Estats Units i prenen “totes les mesures necessàries per protegir la informació confidencial del Canadà de possibles amenaces d’intel·ligència estrangera”, subratlla el comunicat.
“Estem en contacte freqüent amb els nostres aliats d’Estats Units a mesura que evoluciona la situació”, conclou el departament de Defensa canadenc.