Política

Blinken crida des d’Israel a “reduir el cicle de violència”

Els EUA exigeixen “a totes les parts” que s’esforcin a desescalar tensions però escenifiquen el seu suport als israelians

Defensen l’estat de dret com a valor compartit amb Tel-Aviv en un moment en què alguns el veuen en risc

“Cal reduir l’actual cicle de violència”, va dir ahir el secretari d’Estat dels EUA, Anthony Blinken, a Jerusalem. “I desescalar tensions correspon a totes les parts”, hi va afegir. La frase és de les més contundents que va pronunciar ahir l’estatunidenc en un exercici d’equilibrisme durant la seva visita a Israel. Dempeus, davant del faristol i al costat de Beniamin Netanyahu, el primer ministre del país, Blinken va mirar de reivindicar l’aliança entre els EUA i Israel mentre dissimulava la incomoditat que l’administració de Joe Biden sent cap a l’executiu de l’estat jueu.

El més alt dels diplomàtics dels EUA va arribar ahir a la disputada ciutat santa i continuarà avui la seva visita per Cisjordània, en un moment que ell mateix qualifica de “clau”.

La política interna israeliana viu un moment convuls amb protestes multitudinàries contra el nou executiu de Netanyahu, on l’extrema dreta s’ha fet forta.

Al mateix temps, els actes de violència emmarcats en el conflicte israelianopalestí es propaguen en el 55è any d’ocupació israeliana contra els territoris palestins. Divendres, un jove palestí veí de Jerusalem va atemptar pels voltants d’una sinagoga i va provocar la mort de set israelians, mentre que els cossos de seguretat d’Israel han mort 35 palestins en aquest primers dies del 2023.

Després de la trobada amb Netanyahu, Blinken va insistir davant la premsa que “la relació entre els EUA i Israel està fonamentada en una llarga història de valors democràtics compartits”, allargant la mà a les autoritats israelianes en un moment en què sembla que aquestes es vulguin apartar dels valors liberals. Tot seguit, però, Blinken va enumerar els atributs que considera que integren una democràcia i va mencionar l’estat de dret, que alguns veuen en perill sota els nous líders israelians. El Likud de Netanyahu i Sionisme Religiós, liderat per l’obertament supremacista Itamar Ben-Gvir, planegen una reforma judicial que eliminaria el contrapoder que suposa el Tribunal Superior. Analistes com la israeliana Dahlia Schendlin alerten que aquestes reformes pretenen “destruir el sistema judicial” per “legitimar la corrupció, l’annexió de Cisjordània, la teocràcia i la desigualtat”. L’equip de Biden sent desconfiança cap a Netanyahu per la seva proximitat amb Donald Trump.

J Street, un grup de pressió jueu amb seu als EUA que promou el lideratge de Washington en la resolució del conflicte, considera que les actuals relacions entre la Casa Blanca i Israel passen el seu pitjor moment en 50 anys.

“Amenaça iraniana”

Tot i això, Netanyahu i Blinken van representar ahir la unió que totes dues potències mantenen contra “l’amenaça iraniana”: “El món ha vist l’autèntic rostre de l’Iran i hem discutit polítiques comunes per combatre’l.”

LES XIFRES

35
palestins
han mort a mans de soldats israelians des de l’inici d’any. Pel cantó israelià, els morts són 7.
55
anys
fa que dura l’ocupació de les forces israelianes del territori palestí de Cisjordània.

Defensa de la pena de mort

Joan Cabasés Vega

El ministre de Seguretat Pública, Itamar Ben-Gvir, va reiterar la intenció d’impulsar la pena de mort contra els “terroristes”, forma equívoca amb què part de l’espectre polític israelià es refereix als qui s’oposen a l’ocupació de territori palestí. Abans de ser ministre, Ben-Gvir havia perpetrat altres actes de revenja contra palestins, fent que les autoritats israelianes el denunciessin per delictes d’odi en més de 50 ocasions. La policia israeliana investiga 35 suposats crims de revenja de colons contra palestins a Cisjordània. Alguns d’aquests atacs, que s’haurien produït des de l’atemptat a l’entrada d’una sinagoga a Jerusalem, divendres, inclouen cremar vehicles a Nablus o el llançament de pedres contra cotxes en moviment. Les investigacions no han dut a cap detenció. Les institucions també es revengen. Les mateixes forces de seguretat que ahir a Hebron mataven el 35è palestí de l’any van tancar la residència de la família de Khairi Alkam, autor de l’atemptat contra la sinagoga. Alkam, de 21 anys, duia el nom del seu avi, assassinat a ganivetades per un colon el 1998. Ara, Israel ha ordenat la demolició de la llar de la família Alkam. Els responsables de seguretat defensen aquesta pràctica per evitar futurs atacs, tot i que admeten que pot propiciar una escalada. El cicle de violència continua.

Sign in. Sign in if you are already a verified reader. I want to become verified reader. To leave comments on the website you must be a verified reader.
Note: To leave comments on the website you must be a verified reader and accept the conditions of use.