Política

Interior diu que no hi ha més persones involucrades en l’atac mortal contra esglésies d’Algesires

Fonts del ministeri apunten que l’agressor s’havia radicalitzat en els últims temps, però no era objecte de seguiment

L’home estava pendent d’un procés d’expulsió per la seva situació irregular a l’Estat

El ministre espanyol d’Interior, Fernando Grande-Marlaska, ha afirmat que no hi ha terceres persones involucrades en l’atac mortal contra dues esglésies dimecres al vespre a Algesires, que ha deixat un mort i quatre ferits.

En una atenció als mitjans aquest dijous des d’Estocolm,  Marlaska ha explicat que la Policia Nacional espanyola ha escorcollat aquesta matinada l’habitatge que ocupava el presumpte autor de l’assassinat d’un sagristà, una diligència que serà “important” per determinar “la naturalesa dels fets” i confirmar si es tracta de terrorisme. “Continuem investigant”, ha assegurat Marlaska, que ha reivindicat que les forces de seguretat estan fent una investigació “ràpida i eficaç”.

El titular d’Interior ha enviat un missatge de tranquil·litat a la població de la ciutat de la província de Cadis i ha remarcat que l’atacant ja està detingut. També ha volgut traslladar el seu condol a la família del sagristà mort per l’assalt amb arma blanca a l’església de La Palma.

Procés de fanatització
La Policia espanyola ha escorcollat durant la nit el domicili de l’atacant, un habitatge ocupat al carrer Sevilla on residia amb dos altres joves d’origen magribí. Aquests han estat interrogats però no detinguts.

Els investigadors analitzen aquest dijous els objectes intervinguts en l’escorcoll de l’habitatge de l’autor dels fets. També continuen amb la resta d’investigacions i els interrogatoris sobre ell.

Fonts del ministeri d’Interior han confirmat que el detingut no té antecedents penals per terrorisme ni a l’Estat espanyol ni a altres països aliats, tot i que han apuntat que Kanza estava en el punt de mira de les forces de seguretat per la seva radicalització. 

No obstant això, des del departament han assegurat que l’agressor no era objecte de seguiment “per part d’agents d’informació o d’altres grups d’informació, ni els últims dies ni anteriorment”.

Fonts pròximes a la investigació han indicat que Kanza va cridar “mort als cristians“ i “Al·là és gran” mentre perpetrava l’acció.

Procediment d’expulsió
Kanza estava pendent des del juny d’un procediment d’expulsió al Marroc per la seva situació irregular a l’Estat. En tractar-se d’un procediment administratiu amb totes les garanties, la seva execució “no és immediata”, ha recordat Interior.

Fonts pròximes ha la investigació han assenyalat a l’agència EFE que el detingut va entrar  a l’Estat el 2019 de forma irregular, però no han detallat de quina manera ho va fer.

Kanza continua sota custòdia a dependències policials a l’espera de ser traslladat a Madrid i posat a disposició del Jutjat d’Instrucció número 6 de l’Audiència Nacional espanyola, on li prendrà declaració el jutge de reforç Joaquín Gadea, segons fonts jurídiques citades per la mateixa agència.

Entitats islàmiques catalanes condemnen l'atac
La Unió de Comunitats Islàmiques de Catalunya (UCIDCAT) i la Federació del Consell Islàmic de Catalunya (FCIC) han emès un comunicat on condemnen l'atac mortal d'aquest dimecres contra dues esglésies a Algesires (Cadis). "Aquest acte violent i macabre és una acció criminal i covard", afirmen. En el text, ambdues entitats han expressat el seu condol per la família de la víctima mortal, així com han traslladat el seu suport a les persones que van resultar ferides. "Aquestes macabres accions criminals són atacs a la llibertat de creença i és una violació als nostres valors religiosos i humans", han lamentat.

Les dues associacions també han fet una crida a rebutjar "l'odi, la intolerància, i tota mena de radicalismes o extremismes violents".

Aquesta matinada serà traslladat a Madrid
La Policia traslladarà aquesta matinada a Madrid a Yassine Kanjaa, presumpte autor de l'assassinat del sagristà Diego València i de les ferides d'altres quatre persones ahir a Algesires (Cadis), qui serà conduït directament a la Comissaria General d'Informació.

Una vegada culminat el registre del seu domicili, en el qual s'ha trobat material de propaganda gihadista "rudimentària" i bàsica, segons fonts policials, es produirà el seu trasllat al Complex Policial de Canilles, a Madrid.

El jutge de l'Audiència Nacional Joaquín Gadea ha autoritzat la petició dels investigadors de prorrogar la seva detenció fins a esgotar els cinc dies màxims que permet la llei en casos de terrorisme.

D'aquesta manera, Kanjaa no compareixerà fins al dilluns davant el jutge, que provisionalment considera que va actuar guiat per una "voluntat terrorista" que vincula, almenys en principi, amb el "salafisme gihadista".

Els Mossos incrementen la vigilància a les esglésies després de l’atac a Algesires

Els Mossos d’Esquadra han reforçat la vigilància als centres de culte catalans després de l’atac a dues esglésies d’Algesires aquest dimecres al vespre, en el que ha mort un sagristà i quatre persones més han resultat ferides.

Segons ha avançat RAC1 i han confirmat fonts policials a l’ACN, la policia catalana incrementarà les patrulles de seguretat ciutadana al voltant sobretot de les esglésies catòliques. Als temples més importants hi haurà presència estàtica d’unitats antiavalots i ordre públic, Brimo i ARRO.

Precisament, el sindicat de Mossos USPAC ha enviat un escrit adreçat al director general de la Policia, Pere Ferrer, en el que li demanan mesures urgents davant “l’increment exponencial de violència als espais públics i mitjans de transport de tot Europa durant aquest mes”, sobretot amb arma blanca.  A banda de l’atac d’Algesires, USPAC recorda l’atac a l’estació de tren del Nord de París l’11 de gener, l’estació de Midi de Brussel·les el 17 de gener, i el d’aquest mateix dimecres en un tren a prop d’Hamburg.

El sindicat fa temps que reclama formació i mitjans en matèria antiterrorista, intervenció sanitària en enfrontaments armats i cursos específics de defensa davant d’atacs amb arma blanca. USPAC recrimina a Ferrer que sempre els ha respost amb paraules com “estudiar”, “implementar”, “valorar”, “treballar”, però el resultat ha estat “mediocre”, cosa que preocupa al sindicat. “Ja no els queda l’excusa de la pandèmia”, ha afegit USPAC en un comunicat.

A més, l’organització expressa la seva preocupació per la “la nul·la implementació de cap mesura addicional de seguretat passiva a les dependències policials en els últims anys” i lamenta “la sensació que per aquest departament d’Interior l’amenaça terrorista és cosa del passat”. Per tot això, insisteix a sol·licitar mesures com implantació d’arcs de seguretat a totes les comissaries, incrementar els efectius de seguretat als edificis policials, normalitzar l’ús diari d’armes llargues mentre es mantingui la situació d’amenaça i garantir la formació dels agents.

“Donem per fet, senyor Ferrer, que la seva resposta passarà a formar part de la nostra biblioteca d’estudis i excuses del Departament d’Interior, però USPAC no deixarà mai de recordar-los que, com a garants de la seguretat dels Mossos, en són totalment responsables”, conclou el comunicat.