Política

grècia

Syriza presenta moció de censura contra el govern de Mitsotakis per les escoltes

La mesura té poques possibilitats de prosperar perquè el primer ministre compta amb majoria absoluta al Parlament grec

El principal partit de l’oposició a Grècia, l’esquerrana Syriza, ha presentat aquest dimecres una moció de censura contra el govern del conservador Kyriakos Mitsotakis per l’escàndol d’escoltes a polítics i militars per part dels serveis secrets (EYP).

El líder de Syriza, Alexis Tsipras, ha afirmat en el Parlament que la xarxa “criminal” d’escoltes va ser “coordinada pel propi primer ministre”, per a observar no sols al rival polític, sinó també als seus amics polítics, a dirigents empresarials, la cúpula militar i a periodistes, amb la finalitat de “no sols tenir informació útil” sinó poder “fer-los xantatge” en cas de necessitat.

La d’avui és la segona moció presentada per l’oposició contra el govern i igual que l’anterior té poques possibilitats de prosperar, perquè el partit governant Nova Democràcia compta amb majoria absoluta en el Parlament (156 de 300 escons).

Mitsotakis va acusar Syriza des de l’illa de Creta, on es troba de visita, de crear deliberadament un clima tòxic i polaritzador, ja que no té propostes concretes per al futur del país.

“Accepto amb gust la moció de censura”, ha assenyalat el líder conservador i ha recalcat que ell i el seu grup parlamentari estan preparats per a “la gran batalla parlamentària” de divendres, dia en què està prevista la votació.

Fins ara Mitsotakis ha assegurat desconèixer i molt menys ordenar que els serveis secrets –que el primer ministre supervisa directament després d’una reforma legal aprovada només assumir Nova Democràcia el govern– haguessin ordenat observar per “motius de seguretat nacional” (l’únic supòsit en el qual està permès) a una sèrie de persones.

Els noms de les persones en qüestió ja s’havien publicat fa mesos gràcies a les revelacions d’alguns mitjans de comunicació, però fins ahir no hi havia confirmació oficial.

L’escàndol ha adquirit ara una nova dimensió després que el director de l’Autoritat per a la Protecció de les Comunicacions, Jristos Rammos, enviés ahir una carta al primer ministre, al ministre de Justícia, al president del Parlament i als líders dels partits, en la qual detalla els resultats de les seves indagacions sobre aquesta qüestió.

Rammos va obtenir la informació dels operadors de telefonia que havien efectuat les escoltes i feia dies que sol·licitava informar la Comissió de Transparència del Parlament, però el Govern va rebutjar la seva compareixença, a pesar que les sessions són confidencials.

En la carta en qüestió Rammos no revela els noms, però descriu tan detalladament el perfil de les persones afectades que no hi ha dubte sobre qui són.

Entre les sis –hi ha hagut també unes altres que no figuren en el document, però que Tsipras ha esmentat també avui– figuren l’actual ministre de Treball i exministre d’Energia i Medi Ambient, Kostís Jatzidakis, l’eurodiputat i ara líder del partit socialdemòcrata Kinal-Pasok, Nikos Andrulakis, així com la cúpula militar, inclòs el Cap de l’Estat Major de les Forces Armades, Konstantinos Floros.

“La societat grega viu des de fa sis mesos immersa en revelacions sobre un nombre inimaginable d’escoltes telefòniques; immersa en el més extens i profund desviament dels cànons del dret que ha vist el país des de la fi de la dictadura, immersa en un escàndol sense precedents”, ha denunciat Tsipras.

El debat sobre la moció començarà avui mateix i la votació està prevista per al divendres a la nit.

La moció té lloc pocs mesos abans de les eleccions generals, la data de les quals fins i tot no ha estat anunciada, però previstes en algun moment de la primavera, amb Nova Democràcia liderant els sondejos d’opinió amb una mitjana de set punts sobre Syriza.

Sign in. Sign in if you are already a verified reader. I want to become verified reader. To leave comments on the website you must be a verified reader.
Note: To leave comments on the website you must be a verified reader and accept the conditions of use.