Unió Europea
L’H2Med arribarà a Alemanya després d’un acord a quatre amb Espanya, França i Portugal
El futur corredor entre Barcelona i Marsella subministrarà hidrogen al centre d’Europa
Es calcula que la canonada estarà en funcionament el 2030 i que podrà transportar dos milions de tones d’hidrogen verd l’any
El corredor d’hidrogen que ha d’unir Barcelona i Marsella arribarà fins a Alemanya.
Així ho ha anunciat aquest diumenge el ministeri espanyol per a la Transició Ecològica i el Repte Demogràfic en un comunicat coincidint amb la cimera francoalemanya que s’ha celebrat durant la jornada a París, i que ha reunit el president francès, Emmanuel Macron, i el canceller alemany, Olaf Scholz, així com els governs d’ambdós països.
L’acord sobre l’H2Med arriba després de les negociacions a quatre bandes entre Espanya, Portugal, França i Alemanya i no s’ha tancat fins avui diumenge.
El govern espanyol al comunicat calcula que la canonada estarà en funcionament el 2030 i que podrà transportar dos milions de tones d’hidrogen verd a l’any, el 10% del consum de la Unió Europea.
“El 2050 s’estima que el 20 % de tota l’energia a Europa serà hidrogen renovable”, afegeix el ministeri liderat per Teresa Ribera.
A l’acte de cloenda de la cimera francoalemanya Macron també ha anunciat que han decidit allargar l’hidroducte “que gràcies a fons europeus uneix Portugal, Espanya i França, a Alemanya, que serà un soci en la infraestructura d’aquest projecte”.
Macron ha assenyalat que hi ha la “voluntat” de promoure l’hidrogen verd a nivell europeu.
El president francès ha defensat que aquest projecte és més viable que el MidCat, el pla que defensaven originalment Espanya i Portugal per al transport de gas. “El MidCat no era la bona estratègia, que era per transportar gas i que creuava els Pirineus, ara és la bona estratègia, que passa pel Mediterrani”, ha considerat.
França, Espanya i Portugal van acordar en la cimera euromediterrània d’Alacant, el passat 9 de desembre, la construcció d’aquest hidroducte submarí entre Barcelona i Marsella.
Aquest acord permetrà el transport d’hidrogen verd per Europa en un context de recerca d’alternatives a les fonts d’energia contaminants, en moments de crisis per la guerra d’Ucraïna.
El projecte inclou dues infraestructures transfrontereres, una entre Celorico daBeira (Portugal) i Zamora, i una altra submarina, entre Barcelona i Marsella, així com dos eixos troncals.
El macroprojecte, que serà finançat fins al 50 % per fons europeus, permetrà portar hidrogen obtingut amb energies renovables a la UE.