Política

perú

Tanca l’aeroport de Cusco per les protestes antigovernamentals

Al llarg del matí, l’aeroport d’Arequipa també ha hagut de suspendre les seves activitats

El govern del Perú ha suspès aquest dijous les operacions de l’aeroport de Cusco, la porta d’entrada a Machu Picchu, com a mesura preventiva davant les marxes antigovernamentals que es registren en diverses regions del país i que, hores abans, van portar també al tancament de l’aeroport d’Arequipa.

“El Ministeri de Transports i Comunicacions informa que, com a mesura de prevenció, l’Aeroport Internacional Alejandro Velasco Astete de Cusco, suspendrà temporalment les seves operacions”, ha anunciat el ministeri en el seu compte oficial de Twitter. El comunicat oficial agrega que “aquesta acció es realitza en salvaguarda de la integritat de les persones i la seguretat de les operacions aeronàutiques”.

Des d’aquest matí, centenars de ciutadans han recorregut els principals carrers de la ciutat, durant l’aturada nacional convocada per a aquest dijous, que fins al moment ha provocat bloquejos en 127 punts del país i mobilitzacions en diverses regions, entre elles Lima.

Amb el tancament de l’aeroport de Cusco, ja són dos els aeroports del país andí que han suspès les seves operacions durant aquesta jornada, perquè les autoritats peruanes també han anunciat aquest matí el tancament del terminal aeri d’Arequipa, la segona ciutat més poblada del país.

En la denominada Ciutat Blanca, centenars de manifestants han tractat d’assaltar l’aeroport, trencant les tanques metàl·liques del perímetre, al que els agents policials han reaccionat amb el llançament de bombes lacrimògenes.

Des que van començar les protestes antigovernamentals al desembre, en diversos punts del país els manifestants han intentat ocupar les instal·lacions aeroportuàries, provocant el tancament d’algunes d’elles, com va ser el cas de la meridional ciutat de Juliaca, a la regió de Puno, confrontant amb Bolívia, i els d’Arequipa o Cusco.

Les manifestacions al Perú van començar el 7 de desembre passat, quan Dina Boluarte va assumir la Presidència del país després del fallit autocop de l’exmandatari Pedro Castillo (2021-2022) i, després d’una treva nadalenca, van tornar a cobrar força a partir del 4 de gener, sobretot en el sud.

Fins al moment, les protestes han deixat 43 manifestants i un policia morts, mentre que altres deu persones, entre elles un bebè nonat, han perdut la vida per diferents causes provocades pels bloquejos de carreteres i manifestacions.

Els manifestants exigeixen la renúncia de la presidenta Boluarte, el tancament del Congrés, l’avançament d’eleccions generals a 2023 i una assemblea constituent.

Sign in. Sign in if you are already a verified reader. I want to become verified reader. To leave comments on the website you must be a verified reader.
Note: To leave comments on the website you must be a verified reader and accept the conditions of use.