Política

conflicte bèl·lic a l’est d’europa

Països de l’OTAN demanen tancs per a Ucraïna davant la cita de Ramstein

La reunió d’Estònia podria actuar com a detonant perquè Alemanya accedeixi al fet que tercers països enviïn els seus Leopard a Kíiv

Ministres de Defensa i representants de deu països de l’OTAN han reclamat aquest dijous l’enviament urgent a Kíiv de més armament pesant, inclosos tancs, en una reunió prèvia a la del Grup de Contacte per a Ucraïna que tindrà lloc aquest divendres en la base estatunidenca de Ramstein (Alemanya).

La reunió ha tingut lloc a Estònia, país que, com la resta dels estats bàltics i Polònia, ha vingut demanant als seus socis europeus un major compromís amb la defensa d’Ucraïna des de l’inici de la invasió russa, el febrer de 2022.

Durant la trobada, el govern estonià ha anunciat l’enviament d’un altre paquet d’armes d’artilleria pesant de 155 mm i 122 mm i de munició, així com centenars de llançagranades antitancs, per valor de 113 milions d’euros.

Amb això, la contribució d’Estònia a Ucraïna ascendeix a 370 milions d’euros –l’1% del producte interior brut (PIB) d’aquest país bàltic–, segons un comunicat.

En una roda de premsa des de la base militar de Tapa, el ministre de Defensa estonià, Hanno Pevkur, ha declarat que si la Unió Europea (UE) aportés la mateixa proporció del seu PIB en ajuda militar a Ucraïna, aquesta ascendiria a 150.000 milions d’euros.

Un dels temes que s’espera que s’abordi en la reunió del Grup de Contacte en Ramstein és el subministrament a Ucraïna de moderns carros de combat occidentals, com el “Leopard 2” de fabricació alemanya.

Es considera que la reunió d’Estònia exercirà una certa pressió sobre Alemanya perquè permeti que altres països que disposen de carros Leopard en actiu els destinin a Ucraïna. Qualsevol enviament d’aquests blindats a un tercer país ha de ser autoritzat pel govern de Berlín.

Alemanya s’ha negat fins ara a autoritzar el lliurament a Ucraïna dels Leopard d’altres països de l’OTAN i ha afirmat que tal decisió només pot adoptar-se “en coordinació” amb els aliats.

En mitjans alemanys s’ha avançat que es podria aixecar aquest veto si els Estats Units permeten l’enviament dels seus tancs Abrams, que es considera que requereixen més entrenament i suport que els Leopard.

El secretari de Defensa del Regne Unit, Ben Wallace, ha afirmat en Tapa que el seu país estava disposat a lliurar tancs Challenger a Ucraïna, juntament amb vehicles blindats de combat i grans subministraments de munició. Wallace també ha dit que el Regne Unit lliuraria 600 míssils antiblindats Brimstone a Ucraïna, a més del paquet anunciat a principis d’aquesta setmana.

Els ministres de Defensa d’Estònia, el Regne Unit, Polònia, Letònia i Lituània i els representants de Dinamarca, República Txeca, Alemanya, Països Baixos, Eslovàquia i Espanya han publicat una declaració conjunta denominada “El Compromís de Tallinn”. “Junts continuarem fent costat a Ucraïna perquè passi de resistir a expulsar a les forces russes de sòl ucraïnès”, afirma el document, difós pel Ministeri de Defensa d’Estònia.

La declaració afegeix que “el nou nivell de combat requerit només s’aconsegueix amb la combinació de carros de combat, sistemes de defensa antiaèria i antimíssils, operant al costat de grups d’artilleria, així com elements d’alta precisió per a apuntar a la logística i comandament russos en territori ocupat”.

Alguns dels signants del document no van assistir a la reunió a Estònia per circumstàncies diverses. Tant la ministra letona de Defensa, Inara Murniece, com el seu col·lega polonès, Mariusz Blaszczak, van quedar retinguts a Varsòvia, on tots dos es trobaven, a causa del mal temps.

Els EUA li diuen a Alemanya que no té sentit enviar a Ucraïna tancs Abrams

El Pentàgon ha assegurat aquest dijous que no té sentit que els EUA enviïn ara tancs Abrams a Ucraïna, com ha sol·licitat Alemanya a canvi d’aportar els carros de combat Leopard 2.

La sotssecretària de Premsa del Departament de Defensa dels EUA, Sabrina Singh, ha dit en una roda de premsa que es tracta d’un tema de manteniment.

Abrams “és un tanc que requereix combustible per a avions, mentre que els Leopard i els Challenger (aquests últims tancs britànics que s’enviaran a Ucraïna) tenen un motor diferent, necessiten dièsel, són una mica més fàcils de mantenir”, ha detallat Singh.

Singh ha explicat que tant els tancs alemanys com els britànics poden maniobrar en “grans porcions de territori” abans de necessitar repostar.

“L’alt cost que tindria mantenir un Abrams fa que no tingui sentit proporcionar-ho als ucraïnesos en aquest moment”, ha justificat Singh.

El secretari de Defensa dels EUA, Lloyd Austin, es troba de visita a Alemanya on s’ha reunit aquest dijous amb el seu homòleg alemany, Boris Pistorius, qui ha assegurat que el seu país continuarà secundant amb els seus socis a Ucraïna perquè pugui defensar-se, però no va esmentar la qüestió de l’aportació de tancs Leopard 2.

Sign in. Sign in if you are already a verified reader. I want to become verified reader. To leave comments on the website you must be a verified reader.
Note: To leave comments on the website you must be a verified reader and accept the conditions of use.