Política

HRW denúncia el ‘Catalangate’ en el seu informe anual

L’ONG critica en el document sobre els drets humans arreu del món la política espanyola de devolucions en calent i diu que causa morts

Afirma que el “cinisme” dels líders occidentals reforça els règims autoritaris

L’organització internacional Human Rights Watch (HRW) va presentar ahir l’informe anual sobre l’estat els drets humans arreu del món corresponent al 2022, en el qual exposa les diferents vulneracions. En l’apartat corresponent a Espanya, hi torna a figurar Catalunya. Aquest cop pel Catalangate. En l’apartat “vigilància i dret a la privadesa”, la prestigiosa ONG internacional destaca les vulneracions als independentistes catalans espiats per l’Estat amb el programari Pegasus i indica que la investigació feta per l’organització canadenca Citizenlab l’abril passat va demostrar que “els telèfons d’almenys 65 persones, inclosos polítics independentistes catalans i bascos, advocats i activistes de la societat civil, havien estat infectats amb programari d’espionatge”. En l’informe, HRW apunta al Centro Nacional de Inteligencia (CNI) espanyol com a responsable de l’espionatge i en recull les proves. “Informacions posteriors van suggerir que el CNI va ser el responsable del pirateig”, diu el document, que hi afegeix que “la investigació del Defensor del Poble va concloure que les accions del CNI havien estat d’acord amb la llei existent, però va encoratjar una avaluació sobre si la legislació que regeix la vigilància era adequada”. A més, afegeix que el maig passat el govern espanyol va destituir la directora del CNI, Paz Esteban, després de rebre “més informes d’atacs d’espionatge”. Destaca que el president espanyol, Pedro Sánchez, va anunciar una llei per reestructurar el servei d’espionatge espanyol que suposés també un canvi en la supervisió del CNI, així com una reforma de la llei de secrets oficials. Però indica que aquestes mesures han estat qüestionades. “Els experts en ciberseguretat i els grups de drets humans van cuestionar si les mesures adoptades eren suficients per abordar la falta de supervisió”, conclou HRW.

Sense deixar Espanya, l’ONG adverteix que la seva política de retorns en calent “contribueix a la mort de migrants a les fronteres terrestres i marítimes”. “La manca de rutes legals i segures continua provocant danys i morts”, assegura en el document, en el qual també expressa la seva preocupació sobre el paper d’Espanya en l’intent de salt de la tanca de Melilla el juny passat en el qual van morir almenys 24 persones.

També en relació amb Espanya, HRW destaca l’augment de la pobresa i la desigualtat a conseqüència de l’alça de la inflació i, en particular, per l’encariment del preu dels aliments i l’energia.

A nivell global, l’ONG denuncia el “cinisme” de molts països en l’arena internacional i la seva doble mesura pel que fa a la defensa dels drets humans. I posa com d’exemple el cas dels EUA i l’Aràbia Saudita. Diu que el president nord-americà, Joe Biden, va cridar a boicotejar Riad pels seus abusos quan era candidat, però com a president va mantenir-hi un acord preferent. L’informe identifica “el poder incontrolat dels governs autoritaris” de països com Rússia, la Xina, l’Iran o l’Afganistan com la principal amenaça als drets humans al món.

Sign in. Sign in if you are already a verified reader. I want to become verified reader. To leave comments on the website you must be a verified reader.
Note: To leave comments on the website you must be a verified reader and accept the conditions of use.