Salut

CORONAVIRUS

L’OMS no creu que el brot de covid a la Xina afecti Europa de manera significativa

L’organisme internacional, però, veu raonable que s’adoptin mesures per protegir la població sempre que no siguin discriminatòries i es basin en la ciència

L’Organització Mundial de la Salut (OMS) no creu que el brot de covid-19 a la Xina afecti Europa de manera “significativa”, tot i que veu raonable que s’adoptin mesures per protegir la població, sempre que no siguin discriminatòries i es basin en la ciència.

“Compartim la visió del Centre Europeu per al Control de Malalties (ECDC) que no es preveu que l’actual brot a la Xina tingui un impacte significatiu en la situació epidemiològica de la covid-19 a la regió europea en aquest moment”, ha dit en roda de premsa el director d’OMS-Europa, Hans Kluge.

Kluge ha destacat que les variants que estan circulant a la Xina són les mateixes que ja són a Europa i en altres llocs, el mateix motiu a què havia al·ludit, juntament amb l’alta immunitat i els índexs de vacunació, a finals de desembre l’ECDC, organisme de referència de la Unió Europea (UE) per a epidèmies, per afirmar que el brot no constituïa un “repte” per al continent.

Tot i que la Xina ha compartit a diversos nivells dades sobre seqüenciació genòmica i hospitalització, entre d’altres, cal informació “detallada i regular”, especialment sobre epidèmies locals i variants, per poder determinar millor l’evolució de la situació.

L’adopció de mesures de precaució, sobretot als viatges, que han pres alguns països per protegir les seves poblacions no són “no raonables”, ha assenyalat Kluge, tot i que ha emfatitzat que han d’estar basades en la ciència, ser “proporcionades” i “no discriminatòries”.

L’OMS ha informat que dades recents de diversos països europeus confirmen la “creixent” presència de la subvariant òmicron XBB.1.5 —detectada inicialment als Estats Units i que alguns experts veuen amb potencial per causar una nova onada de contagis— al continent.

“S’han recollit casos d’aquesta subvariant en quantitats petites però creixents i estem treballant per determinar-ne el potencial impacte”, ha afirmat Kluge.

La responsable d’emergències d’OMS-Europa, Catherine Smallwood, ha destacat en la mateixa compareixença que la recomanació principal respecte a la XBB.1.5 és mantenir “una bona vigilància genòmica” per detectar-ne la presència, la transmissió i les característiques.

Smallwood ha incidit en el fet que, igual que en el cas de la Xina i de qualsevol lloc amb alta transmissió, s’haurien d’introduir algunes mesures de viatges d’aquestes zones, encara que no necessàriament test sinó, per exemple, l’ús de mascaretes, i en funció de la situació de cada país.

L’OMS ha recordat que durant l’últim any molts països han reduït de manera “considerable” la seva capacitat de vigilància respecte a la covid-19 i ha elogiat Dinamarca, França, Alemanya i el Regne Unit per preservar un control “sòlid”.

Kluge ha instat els 53 països que conformen la regió europea de l’OMS —que inclou Rússia i diverses exrepúbliques soviètiques— a no ser “complaents” i ha considerat necessari “anticipar, detectar i respondre” a temps, considerant la situació prèvia des de l’esclat de la pandèmia el 2020.

“Després de tres llargs anys amb pandèmia —amb molts països bregant amb sistemes de salut saturats, escassetat de medicines essencials i un personal exhaust—, no ens podem permetre més pressions en els nostres sistemes de salut”, ha dit el director d’OMS-Europa.

Per això ha parlat de “redoblar” esforços per invertir de nou en vigilància genòmica, inclòs el control d’aigües residuals, i en protegir el personal sanitari, així com implementar estratègies efectives ja provades.

Entre les quals ha esmentat incrementar la vacunació de la població, administrar dosis addicionals a grups prioritaris, promoure l’ús de mascaretes en interiors i transport públic i ventilar espais concorreguts com escoles, bars i restaurants, a més de proporcionar tractament apropiat a pacients amb risc de patir malaltia severa.

“Aquestes mesures també poden reduir l’impacte d’altres infeccions respiratòries agudes —en particular, la grip—contra les que estan lluitant els nostres serveis de salut en aquest moment”, ha afirmat.

Sign in. Sign in if you are already a verified reader. I want to become verified reader. To leave comments on the website you must be a verified reader.
Note: To leave comments on the website you must be a verified reader and accept the conditions of use.