La vaga del sector sanitari agafa més cos i raons
La Intersindical crida a la aturada de les infermeres el 24 i el 25
El 2030 podrien faltar deu milions de professionals
A només quinze dies per a la vaga del sector sanitari, la protesta per la precarietat de l’atenció mèdica de caràcter públic comença a agafar forma. La Intersindical, un sindicat minoritari dins del sector però amb una certa presència d’infermeres, auxiliars d’infermeria i administratius, ha fet una crida a la vaga de tot el sector sanitari i sociosanitari, ja sigui públic o concertat, per al 24 i el 25 de gener. L’aturada coincidirà parcialment amb l’anunciada per Metges de Catalunya per als dies 25 i 26 i, a banda d’eixamplar les jornades de protestes al sector, també amplia els col·lectius que s’hi implicaran.
“Els problemes a la sanitat catalana no són exclusius d’un únic col·lectiu ni d’un únic sindicat”, explica per justificar la convocatòria de vaga el coordinador de la Intersindical en l’àmbit sanitari, Néstor Sastre, que reclama “menys paraules i més fets” al Departament de Salut, però sobretot més finançament.
La base de les reivindicacions de la Intersindical és similar a la de Metges de Catalunya i a les de la Taula Sindical de Sanitat de Catalunya, el grup de vuit sindicats minoritaris que també havien donat suport a la vaga dels metges. Cal ampliar la plantilla, dotar-la de més mitjans i recuperar el nivell adquisitiu dels professionals. Amb tot, també hi ha peticions específiques com promoure jubilacions voluntàries i incentivades als 60 anys, reconèixer la categoria A1 al personal d’infermeria (la mateixa que ja tenen els metges) i una jornada de 35 hores.
La Intersindical, com Metges de Catalunya, no aprova el preacord de conveni per al sistema concertat signat a finals d’any entre les tres patronals que tenen concerts amb el Servei Català de la Salut (Unió Catalana d’Hospitals, el Consorci de Salut i Social de Catalunya i ACES) i els sindicats que sumen majoria (CCOO, UGT i Satse). “Les raquítiques pujades pactades pels anys vinents no arribaran ni a cobrir la pujada de l’IPC d’enguany”, asseguren des del sindicat.
Un problema mundial
La precarietat del sector sanitari té implicacions directes en la ciutadania i es fa sentir a nivell local. D’aquí, per exemple, que unes quaranta entitats i associacions veïnals de Terrassa hagin convocat per dissabte una manifestació amb l’objectiu de reclamar millores. Amb tot, es tracta també d’un problema d’escala mundial. Els sindicats denuncien que els professionals marxen a mercats amb millors condicions laborals en un context de manca general de professionals. En aquest sentit, un informe presentat ahir pel Fòrum Econòmic Mundial adverteix que l’abandonament de la professió per part de molts metges i infermeres a causa de l’esgotament, entre altres factors, està creant un dèficit de professionals que podria arribar fins als 10 milions a tot el planeta a finals del 2030.