Catalunya és on abans els nens comencen a fumar i beure
Així ho indica l’enquesta “EDADES 2022” que ha publicat el Ministeri de Sanitat
Els menors s’inicien al tabac i l’alcohol abans dels 14 anys i al cannabis abans dels 15
Catalunya és la comunitat autònoma on els menors comencen més aviat a fumar, a beure alcohol i a consumir cànnabis: als 13,9 anys de mitjana en el tabac, als 13,9 a l’hora de beure i als 14,7 a fumar porros.
Així ho indica l’enquesta “EDADES 2022” que avui ha publicat el Ministeri de Sanitat sobre consum d’alcohol i altres drogues a Espanya, que revela que en general hi ha hagut una disminució de 2,7 punts en consums intensius d’alcohol i una caiguda de 2,5 punts de botellots respecte al 2020 a tota Espanya.
L’enquesta EDADES 2022 té caràcter biennal, està promoguda i finançada per la Delegació del Govern central per al Pla Nacional sobre Drogues i compta amb la col·laboració de les comunitats i ciutats autònomes.
Tabac i alcohol
Entre les dades que destaquen de l’enquesta figura que Catalunya és on abans els nens comencen a iniciar-se en el consum de tabac, als 13,9 anys, quan a la resta de comunitats la mitjana d’edat del primer cigarret és superior als 14 anys. Quant a l’edat mitjana d’inici en el consum d’alcohol, a Catalunya és també de 13,9 anys, només superada per Navarra (13,6), País Basc i Aragó (13,7) i La Rioja (13,8).
També els nois de Catalunya són els que s’inicien més joves en el consum de cànnabis, amb una edat mitjana de 14,7, comparat amb les altres comunitats autònomes, en les quals Melilla (15,4) i Andalusia (15,1) són on més tard es fumen el seu primer porro.
Elles al capdavant
Catalunya també es troba per sobre de la mitjana espanyola de prevalença del consum de tabac entre els estudiants d’Ensenyament Secundari (de 14 a 18 anys), ja que el 40,2% declara haver fumat alguna vegada i un 26,6% haver-ho fet en els últims 30 dies. Es dona la circumstància que, segons aquest informe, són les noies estudiants de secundària les que afirmen fumar més, un 27,1% en l’últim mes, que els nois, un 22,6%.
Pel que fa al consum d’alcohol també els estudiants de secundària catalans en consumeixen més, ja que un 74% declara haver-ho fet alguna vegada, i un 53,5% confessa haver begut en l’últim mes. Navarra és on aquesta prevalència és més alta, amb un 81,2%. Un 47,6% dels estudiants de secundària de Catalunya confessa haver-se emborratxat alguna vegada i un 23,1% haver-ho fet en els últims 30 dies, i també destaca que són més les noies que els nois les que afirmen haver-se emborratxat.
Segons l’enquesta del ministeri, també els estudiants de Catalunya estan entre els que més participen en botellots, un 44,8% d’ells ho fa, encara que només un 20,8% afirma que ha estat en un en els últims 30 dies. També destaca que són les noies, amb un 48,1%, les que diuen haver participat en botellots en l’últim any més que els nois, un 41,5%.
Quant a la prevalença del consum de begudes energètiques barrejades amb alcohol, un 18,9% dels estudiants de secundària afirma haver consumit en l’últim mes, la segona comunitat on més es beu aquesta mescla, després de Balears (19,2%).
Igualment els estudiants catalans d’entre 14 i 18 anys estan a la franja alta de consum d’hipnosedants amb o sense recepta mèdica ja que un 20,3% diu haver-los pres alguna vegada, un 15,2% en l’últim any, amb un major consum per part de les noies.
La prevalença del consum de cànnabis entre els estudiants de secundària de Catalunya és del 32,3%, solament superats pels de València (36,5%) i els de el País Basc (33,5%). També són les noies les que afirmen prendre més que els nois.
L’enquesta també revela que un 28,8% dels estudiants han usat cigarrets electrònics en l’últim any i un 45,7% haver fumat en aquests dispositius alguna vegada.