Salut

SALUT

L’OMS titlla de “bomba de rellotgeria” l’escassetat de personal sanitari a Europa

Els països s’han de prendre “la situació seriosament i actuar amb rapidesa, individualment i col·lectivament mitjançant aliances regionals”, afirma l’organisme internacional

Diversos estats europeus estan afectats per vagues de sanitaris

L’escassetat de treballadors sanitaris detectada en els sistemes de salut dels països europeus és una “bomba de rellotgeria”, segons estima l’Organització Mundial de la Salut (OMS), que encoratja els països europeus a invertir-hi.

“La crisi d’escassetat de treballadors sanitaris ja s’està cobrant un alt preu en la força laboral de la salut i en l’accés a serveis sanitaris”, afirma el director regional per a Europa de l’OMS, Hans Kluge, a propòsit dels reptes a què s’enfronta el 2023.

“Els països s’han de prendre la situació seriosament i actuar amb rapidesa, individualment i col·lectivament mitjançant aliances regionals”, segons Kluge.

“Les múltiples vagues de treballadors de la salut a diversos països són un senyal que la força laboral de la salut se sent infravalorada i sobrecarregada de feina”, diu el director de l’OMS-Europa a propòsit de les protestes protagonitzades per aquest col·lectiu a diversos països de la regió.

“Les llargues hores de treball, la compensació i el suport professional sovint inadequats, la greu escassetat de personal i les altes taxes d’infecció i mort per covid-19 entre els treballadors de salut de primera línia, especialment durant les primeres etapes de la pandèmia, han deixat una marca”, constata Kluge.

“La millor manera de mostrar el nostre agraïment a tots els treballadors de la salut és invertir-hi i, en fer-ho, invertir en un futur més saludable per a tots nosaltres”, opina el responsable de l’oficina regional de l’organització internacional amb seu a Copenhaguen.

Diversos països europeus estan afectats per vagues de sanitaris. A l’Estat francès hi ha convocada una aturada de metges de família per demanar l’increment de tarifes i la millora de les condicions laborals.

A Turquia, una mitjana de 400 metges han abandonat cada mes el seu lloc de treball en els últims tres anys, majoritàriament a causa de les males condicions laborals, amb llargues jornades de treball i baixos salaris.

Al Regne Unit, milers de consultes i operacions programades al sistema de salut públic el 20 de desembre passat van ser suspeses per una nova vaga d’infermers, que exigeixen millores salarials, mentre que a Alemanya s’han ajornat operacions.

A Itàlia, les organitzacions sindicals de metges, veterinaris i gestors sanitaris van convocar el 15 de desembre passat una vaga contra el que van definir com el “major desfinançament de la sanitat pública” i en defensa del sistema nacional de salut.

Sign in. Sign in if you are already a verified reader. I want to become verified reader. To leave comments on the website you must be a verified reader.
Note: To leave comments on the website you must be a verified reader and accept the conditions of use.