Política

Aprovació final del Codi Penal sense la sedició

Llum verd al Senat perquè es publiqui al BOE i entri en vigor al cap de 20 dies

La justícia s’adaptarà als desordres i la malversació

La fi del delicte de sedició per a la qual “no hi havia una majoria” (Pedro Sánchez dixit el 21 d’octubre) ja és una realitat. El Senat va aprovar ahir el nou Codi Penal que deroga la sedició i crea el nou tipus de “desordres públics agreujats” (del màxim de quinze anys de presó, es passa al nou sostre de cinc anys i fins a vuit anys d’inhabilitació), que ha de beneficiar tant els presos indultats com els exiliats, i que al mateix temps rebaixa les penes per malversació a un nou màxim de quatre anys si no hi ha ànim de lucre (com en l’1-O). Després de derrotar els cinc vets –el PP, Vox, Cs, UPN i Junts (per motius antitètics)–, el Senat va donar el llum verd definitiu –amb 140 vots a favor, 118 en contra i 3 abstencions– al Codi Penal, que ara serà publicat al BOE i entrarà en vigor 20 dies després.

El Codi Penal és el pilar de la desjudicialització i el preu que ERC va posar a Pedro Sánchez pel seu sí als pressupostos estatals del 2023, però la clau és l’adaptació que el Tribunal Suprem i el TSJC hauran de fer ara cas per cas d’acord amb la fi de la sedició i la malversació rebaixada. Es dona la circumstància que, segons constaten fonts de La Moncloa, un debat que era corrosiu i impopular per al govern –la reforma en si al dictat d’ERC– s’ha vist eclipsat per la maniobra del PP d’impugnar al Tribunal Constitucional les dues esmenes que reformaven el TC i el Consell General del Poder Judicial (CGPJ) i pel cop del TC amb la suspensió per primera vegada en 44 anys d’un debat a les Corts (com abans havia fet al Parlament).

Gir i millor esperar el TC

Tot i que la intenció inicial era registrar ahir la proposició de llei que rescati les esmenes vetades pel TC, Podem ha convençut el PSOE d’esperar a tenir la resolució del TC per combatre-la millor, i el text –que serà firmat també per ERC, el PDeCAT, el PNB i EH Bildu– es registrarà aviat i serà tramitat d’urgència, fet que obligarà a habilitar el mes de gener. Fonts de La Moncloa citen l’Estatut i Rumasa com els únics escàndols al TC comparables amb l’actual.

Pumpido al TC i consulta

El senador del PP Javier Maroto, però, lliga caps: “Sánchez només té una mesura sense incomplir: el referèndum o consulta. I per això necessita col·locar un magistrat concret al TC –no en diré el nom, però comença per Conde i acaba per Pumpido– per assegurar-se que, quan la consulta arribi, el TC no sigui un obstacle i la consulta es faci. Oi que sí? Els independentistes somriuen perquè saben que és veritat!”

Si bé el Codi Penal també beneficiarà Carles Puigdemont, el senador de Junts Josep Maria Cervera va ser molt dur amb el govern espanyol i ERC pel que veu com “un mer canvi de nom de la sedició”. “En salva uns pocs i en deixa molts altres als peus dels cavalls. No sacrificarem l’1-O a canvi de cap solució personal”, va reblar. La portaveu d’ERC al Senat, Mirella Cortès, ho rebatia: “Derogant la sedició, disminuïm la capacitat repressiva de l’Estat. L’estratègia de confrontació democràtica a la taula de negociació fa trontollar els consensos del règim del 78.”

Llei trans amb abstenció de Calvo

El Congrés va aprovar ahir la llei trans, que ha enfrontat el PSOE i Podem, amb els vots socialistes –tret de Carmen Calvo, que es va abstenir– i de Podem, ERC, Junts, la CUP, el PNB i EH Bildu. La llei elimina els dos anys d’hormonació i l’informe mèdic per canviar el gènere en el DNI: serà suficient la petició al registre i ho podrà fer qui tingui 16 anys o més.

Sign in. Sign in if you are already a verified reader. I want to become verified reader. To leave comments on the website you must be a verified reader.
Note: To leave comments on the website you must be a verified reader and accept the conditions of use.