Kaili admet el Qatargate
La vicepresidenta de l’eurocambra destituïda reconeix la seva participació en la trama corrupta
Confessa que va demanar al seu pare amagar els diners presumptament procedents dels suborns
La vicepresidenta del Parlament Europeu destituïda, Eva Kaili, ha admès la seva implicació en la trama dels presumptes suborns de Qatar i el Marroc per influir en les decisions de l’eurocambra. Malgrat que els seus advocats asseguren que l’eurodiputada grega es declara innocent, la mateixa Kaili va admetre al jutge que investiga la trama que va demanar al seu pare amagar els diners presumptament procedents dels suborns, segons el diari belga Le Soir.
“L’acusada reconeix haver donat instruccions al seu pare per amagar els diners”, assenyala el jutge del cas, Michel Claise, en l’ordre de detenció contra Kaili. “Declara que coneixia en el passat l’activitat del seu marit amb el senyor Panzeri i que havien transitat maletes amb bitllets pel seu apartament”, hi afegeix l’escrit de Claise, especialitzat en delictes econòmics.
Així, la vicepresidenta destituïda ha reconegut que sabia que a casa seva hi havia grans sumes de diners en efectiu i que va demanar al seu pare treure part dels bitllets del domicili. És llavors quan el pare de Kaili va portar part d’aquests diners en una maleta a un hotel en ple barri europeu de Brussel·les, on la policia belga el va sorprendre en delicte flagrant quan intentava fugir de l’establiment amb els diners, cosa que va permetre a les autoritats belgues procedir a la detenció de l’eurodiputada malgrat tenir protecció parlamentària. La policia també va arrestar el pare de Kaili, que va ser alliberat poc després.
Kaili, empresonada des del 9 de desembre passat, també ha confessat al jutge que coneixia la relació entre la seva parella, el també imputat Francesco Giorgi, i el presumpte líder de la trama corrupta, l’exeurodiputat italià Pier Antonio Panzeri. Tots tres estan investigats per delicte de corrupció, blanqueig de capitals i organització criminal. En la compareixença davant la justícia, Giorgi va confessar davant del jutge d’instrucció la seva participació en la trama corrupta dels presumptes suborns de Qatar i el Marroc a l’eurocambra.
Els investigadors consideren que Panzeri era el cap de la trama, a través de la seva posició al capdavant de l’ONG Fight Impunity, tal com també va indicar Giorgi. A més, els dos italians també han inculpat en les seves declaracions davant del tribunal l’eurodiputat socialdemòcrata belga Marc Tarabella, interrogat per la policia i objecte d’un escorcoll al seu domicili, però de moment no ha estat ni detingut ni acusat.
Assenyalat com a líder de la trama, Panzeri hauria estat l’enllaç per arribar als membres de l’ONG Fight Impunity, en la qual també participava Giorgi. De fet, les connexions d’aquesta ONG han eixamplat l’ombra de la sospita a antics membres de la Comissió Europea. Pels investigadors, Fight Impunity podria ser l’organització tapadora de la trama de suborns i hi han estat vinculats com a membres honorífics l’excomissari de Migració grec Dimitris Avramopoulos, l’antiga alta representant per a la Política Exterior de la Unió Europea Federica Mogherini i l’ex primer ministre francès Bernard Cazeneuve.
Segons ha confirmat el mateix Avramopoulos, que va ocupar la cartera de Migració a l’executiu europeu entre el 2014 i el 2019, ha cobrat 60.000 euros de Fight Impunity. L’excomissari grec va rebre entre el gener del 2021 i el febrer del 2022 uns 5.000 euros al mes, declarats i gravats a Grècia, va confirmar l’excomissari, que ha subratllat que la col·laboració era “perfectament legal” i contra el qual ara per ara no hi ha cap acusació judicial.
El grec va haver de demanar autorització a la Comissió Europea per treballar per a l’ONG sospitosa d’estar situada al centre de la trama. L’executiu comunitari va autoritzar la petició de l’excomissari, que a més és un dels candidats a ser l’enviat especial de la Unió Europea per als països del Golf, un càrrec que ha de proposar pròximament l’alt representant, Josep Borrell.
Més d’una setmana després que esclatés l’escàndol per la presumpta trama corrupta a l’eurocambra, Kaili compareixerà demà davant del tribunal de primera instància. Serà aleshores quan el jutge decidirà si l’allibera o la manté a la presó, tal com ja va fer amb Panzeri i Giorgi.
LES FRASES
Itàlia entregarà l’esposa de Panzeri
El Tribunal d’Apel·lació de Brescia, al nord d’Itàlia, es va pronunciar dilluns a favor de l’entrega a les autoritats belgues de Maria Colleoni, esposa del presumpte cap del Qatargate, l’exeurodiputat Pier Antonio Panzeri, per la seva presumpta col·laboració amb la trama corrupta que esquitxa el Parlament Europeu. La justícia va avalar l’euroordre amb la condició que, en cas de ser condemnada, Colleoni pugui complir la pena a Itàlia, tot i que els seus advocats hi podrien apel·lar en els pròxims dies. Colleoni està sota arrest domiciliari des del dia 10 de desembre, juntament amb la seva filla, també acusada de col·laborar. Pel que fa a Silvia Panzeri, la justícia italiana va ajornar fins al dia 3 de gener la vista sobre la seva extradició a Bèlgica. Panzeri, eurodiputat socialdemòcrata entre el 2004 i el 2019, i que actualment presidia l’ONG Fight Impunity, seria, segons els fiscals belgues, el protagonista central de la trama. En el moment del seu arrest, la policia va trobar a casa seva 700.000 euros en metàl·lic.