Estat espanyol
El Senat acata el TC i elimina les disposicions suspeses
La mesa acorda continuar la tramitació de la llei que deroga la sedició però sense la reforma del poder judicial
La cambra alta es personarà en el procediment obert pel recurs d’empara del PP
La mesa del Senat ha decidit aquest dimarts en una reunió extraordinària continuar amb la tramitació de la proposició de llei que deroga la sedició i rebaixa les penes per malversació però sense les disposicions introduïdes per renovar el Tribunal Constitucional (TC) espanyol, la tramitació de les quals ha estat suspesa de manera cautelaríssima pel mateix tribunal.
L’òrgan de govern de la cambra alta espanyola, presidida pel socialista Ander Gil, ha acatat la decisió del TC i ha habilitat la comissió de Justícia perquè modifiqui el text de la reforma del codi penal que va arribar del Congrés dels Diputats, per separar del text les parts que fan referència a la reforma judicial, la tramitació de les quals ha estat suspesa pels magistrats.
Segons fonts parlamentàries, la decisió no ha estat unànime, ja que el PP ha discrepat de la fórmula triada per la mesa per aplicar la resolució del Constitucional. L’acord ha rebut el suport dels dels tres senadors del PSOE i el del PNB, i el rebuig dels tres representants del PP.
Amb aquesta decisió tira endavant el debat de la proposició de llei amputada a la comissió de Justícia i dijous arribarà al ple. És a dir, el Senat continua la tramitació de la reforma del codi penal que deroga el delicte de sedició i reforma els de malversació i desordres públics, entre altres, però aparca les disposicions transitòries quarta i cinquena i les disposicions finals primera i segona apartat quart, que són les afectades per la decisió del TC.
A la reunió de la mesa, que ha tingut una durada més llarga de l’habitual, també s’ha decidit que el Senat es personi en el procediment obert al TC arran del recurs d’empara interposat pel PP contra les reformes judicials.
La Comissió de Justícia del Senat elimina de la reforma del codi penal els punts suspesos pel TC
La comissió de Justícia del Senat ha aplicat aquest dimarts la resolució del Tribunal Constitucional (TC) i, tal com ha acordat la mesa, ha eliminat del text de la reforma del codi penal que es tramita a la cambra alta els articles i disposicions que fan referència a la reforma judicial que han estat suspesos.
El president de la ponència, Joan Lerma, ha explicat que es manté el tràmit de tot el text de la reforma a excepció d’aquestes parts suspeses. Això suposa que continua endavant la part de la reforma que fa referència a la derogació del delicte de sedició, la reforma de la malversació i dels desordres públics agreujats, entre altres.
És el criteri que ja havia expressat prèviament la portaveu del PSOE al Senat, Eva Granados, que ha apuntat que el Tribunal Constitucional ha aturat la votació a la cambra alta dels articles concrets que fan referència a la reforma judicial però no de la resta del Codi Penal.
La qüestió ha suscitat un debat encès al Senat, on els grups que conformen la majoria de suport al govern espanyol han acusat el TC de recuperar, de facto, el recurs previ d’inconstitucionalitat que està derogat des de 1985, en paraules del portaveu del PNB, Koldo Martínez.
El Congrés es personarà i presentarà al·legacions al TC al recurs del PP
El Congrés es personarà i presentarà al·legacions al procediment obert al Tribunal Constitucional (TC) espanyol arran del recurs d’empara del Partit Popular (PP) contra la tramitació de la part de la reforma del Codi Penal que pretenia desbloquejar la renovació del mateix TC.
Fonts parlamentàries han explicat que la Mesa de la cambra baixa ho ha acordat aquest dimarts i presentarà les al·legacions en els pròxims dies després de rebre la notificació del TC. La Mesa del Senat també ha pres la mateixa decisió en una reunió aquest dimarts al matí.
La presidenta del Congrés, Meritxell Batet, ja va avançar en una compareixença ahir dilluns a la nit que defensaria “l’autonomia parlamentària”, al mateix temps que va assegurar que la cambra baixa acataria la decisió del tribunal de garanties.