Atrapats en l’onada covid
Xi posa fi de manera abrupta a tres anys de dures restriccions després d’inèdites protestes
El gegant asiàtic viu una explosió de contagis ja des d’abans de la relaxació de mesures
Es preveuen nous pics a l’hivern
Xi Jinping, president xinès, ha posat fi de manera abrupta a gairebé tres anys de la política de covid zero. Es tracta d’aixecar un conjunt de restriccions extremadament estrictes contra la pandèmia amb l’objectiu d’eliminar la malaltia, malgrat que no es disposa de mesures efectives, prou població vacunada ni recursos assistencials per fer front a un augment exponencial de casos.
El fet és que els contagis augmenten ja des d’abans d’aquest gir, segons l’OMS. Els experts pronostiquen que el país és “en la primera de les tres onades” de casos de covid previstes per a aquest hivern, segons l’epidemiòleg en cap, Wu Zunyou.
Les catastròfiques darreres xifres econòmiques del país, combinades amb les onades de protestes de finals de novembre i principi de desembre en contra d’aquesta política de restriccions van provocar un gir copernicà inesperat de Pequín.
Poc després que les autoritats sanitàries xineses anunciessin, la setmana passada, la fi de la majoria de les restriccions, molts xinesos van expressar el seu agraïment als manifestants que s’hi van rebel·lar pels carrers de nombroses ciutats.
“Gràcies, joves valents”, va ser un comentari àmpliament compartit a les plataformes de xarxes socials xineses. Altres ciutadans van publicar la portada dels “Herois de l’any” de la revista Time, en honor a les dones iranianes, que van comparar de forma velada amb els manifestants xinesos: “Aplaudim les dones valentes de l’Iran; aplaudim els joves valents.”
Tot i això, la majoria dels joves xinesos que es van llançar als carrers per desafiar les polítiques del Partit Comunista Xinès (PCX) es van mostrar reticents a celebrar la relaxació de les mesures anti-covid perquè no es conformen amb això: exigeixen que el govern admeti que la política de covid zero va ser un error greu. Amb la victòria moral d’haver aconseguit fer retractar el règim i encara plens de ràbia i frustració, volen continuar lluitant pels seus drets i fer que el govern assumeixi la seva responsabilitat.
Revertir el fre econòmic
Després d’haver patit desenes de proves, quarantenes i confinaments, aquests joves inconformistes estan indignats perquè el govern no ha demanat disculpes per un error que va causar moltes morts i penúries innecessàries a milions de persones, segons el seu parer.
L’estabilitat social no és l’única que s’ha vist afectada per tres anys de restriccions, i aquest brusc final de les polítiques restrictives no fa sinó afegir més incertesa a una economia ja fràgil pels darrers resultats econòmics.
La setmana passada, Xi i els màxims dignataris xinesos elegits a l’octubre es van reunir per fer front a aquesta inèdita situació, concretar els objectius polítics de l’any vinent i discutir l’objectiu de creixement per al 2023, tot i que no es revelarà fins a la reunió legislativa anual del març. Alguns experts pensen que aquesta conferència marcarà l’inici d’un nou capítol en l’elaboració de polítiques econòmiques. El nou politburó del PCX ja va indicar el to que hauria de tenir aquesta conferència econòmica apostant per apuntalar el creixement. Els nous responsables hauran d’intentar revertir els danys a l’economia causats pels darrers tres anys de confinaments i controls estrictes i per la pitjor caiguda del mercat immobiliari de la història moderna, que han afectat la confiança de consumidors i empreses, nacionals i estrangeres.
Líder inalterable
Tot i que s’ha dit que les darreres protestes representen el moviment de contestació més gran a la Xina des de la massacre de la plaça de Tiananmen, el 1989, la majoria dels experts asseguren que les mobilitzacions no han passat factura al recentment reelegit president xinès. Hsin-Hsien Wang, de la Universitat Nacional Chengchi de Taiwan, argumenta que, malgrat que “la confiança dels ciutadans xinesos en el govern ha caigut, encara queda molt camí per recórrer per amenaçar l’estabilitat política de la Xina”. “Tot i que molts xinesos no estan satisfets amb el govern, el PCX ha respost adequadament a les queixes del poble i, ara, els manifestants que van demanar la dimissió del partit i de Xi podrien haver d’afrontar una resposta legal un cop s’acabi el caos actual”.