Política

crisi al poder judicial

El bloqueig del CGPJ fa que el Tribunal Militar es quedi sense membres

Al voltant de 70 places de jutges estan sense cobrir, amb una especial incidència al Tribunal Suprem

El vocal del Consell General del Poder Judicial (CGPJ) José Antonio Ballestero ha advertit aquest dijous que la situació de bloqueig d’aquest òrgan, amb la impossibilitat d’acordar nomenaments pel fet de trobar-se en funcions des de fa quatre anys, ha provocat que aquest mes “el Tribunal Militar Central es quedi sense membres”.

José Antonio Ballestero ha posat aquest exemple durant la seva participació en un debat sobre les conseqüències de la reforma de la Llei orgànica del Poder Judicial aprovada en 2021, que prohibeix nomenaments discrecionals una vegada complert el seu mandat al CGPJ, la renovació del qual està pendent des de fa quatre anys perquè no s’ha arribat a un acord entre els dos principals partits, PSOE i PP.

“La justícia està per a protegir els més febles fonamentalment amb el que les polítiques que incideixen en el fet que els òrgans judicials puguin arribar al col·lapse no són progressistes sinó regressives”, ha manifestat Ballester.

En l’acte, celebrat en el Centre d’Estudis Superiors Cardenal Cisneros, han participat també els magistrats del Tribunal Suprem Celsa Pic i de l’Audiència d’Astúries Luis Ortiz Virgil i el jutge de Barcelona Roberto García Ceniceros, que han analitzat la situació després d’aquesta reforma legal destacant que ja ha provocat que unes 70 places estiguin sense cobrir, amb especial incidència en el Tribunal Suprem.

“Des de l’aprovació d’aquesta llei la Constitució no es compleix perquè amputa una de les funcions que reconeix al CGPJ per a preservar la independència judicial”, ha mantingut Ballester.

Ballester ha recordat que “la no renovació del CGPJ es produeix pel bloqueig dels partits polítics perquè la llei orgànica del Poder Judicial ho permet després de la seva reforma”, per la qual tots els vocals del Consell són triats actualment pel Parlament.

Ha afegit que això permet “que els partits puguin tenir la temptació de manejar el CGPJ, amb el que cal canviar el sistema de nomenament d’elecció dels vocals”.

“El TC va avalar el sistema actual, però sempre que no caigués en el partidisme, però hem caigut en aquest partidisme i és hora de reformar-lo, tal com diuen els tribunals europeus”, perquè almenys els vocals de procedència judicial (ara com ara dotze del total de vint) siguin triats pels jutges.

Per la seva part Celsa Pic ha dit fins i tot que “l’absència de nomenaments pot facilitar la corrupció”, ja que es dilaten els temps de resolució de qüestions relacionades per exemple amb contractes públics.

I Luis Ortiz Virgil ha advertit que si la situació de bloqueig del CGPJ segueix amb la impossibilitat que acordi nomenaments es poden produir excarceracions perquè el Tribunal Suprem no li donarà temps a resoldre recursos contra les presons provisionals.

Finalment, Roberto García Ceniceros ha indicat que “el sistema s’ha pervertit fins al punt que el poder judicial està rebent ingerències i està sent envaït pels altres poders de l’Estat”.

Sign in. Sign in if you are already a verified reader. I want to become verified reader. To leave comments on the website you must be a verified reader.
Note: To leave comments on the website you must be a verified reader and accept the conditions of use.