Política

Nova investigació en la persecució a les piulades sobre el 25% de castellà

Un veí de l’Hospitalet s’acull al seu dret a no declarar al jutjat

La fiscalia lidera una investigació en la qual els Mossos han pentinat les xarxes

Un ciutadà de l’Hospitalet de Llobregat va comparèixer ahir com a investigat al jutjat d’instrucció número 3 de la seva ciutat amb relació a una piulada sobre el cas del 25% del castellà a l’escola Turó del Drac de Canet de Mar. Aquell cas va tenir una viva repercussió a les xarxes socials amb opinions de tot tipus, sobretot a Twitter, que ha motivat l’obertura d’una investigació exhaustiva per part de la fiscalia que pot arribar a afectar desenes de persones. Aquesta investigació és animada per la denúncia de la família que va demanar el 25% de castellà, Vox i entitats de to espanyolista.

El cas del veí de l’Hospitalet neix d’una piulada al seu compte de Twitter en què va escriure: “Em sap greu pel nen, però li haurien de fer bullying fins que fotés el camp.” El mateix afectat reconeix que el text és “desafortunat” i explica que en el seu dia ja el va esborrar. Tot això, ahir no ho va explicar al jutjat perquè es va acollir al dret a no declarar, seguint el consell de la seva advocada.

Tot i que els fets a investigar se centren en una frase d’encara no 20 paraules, l’expedient judicial d’aquest veí ocupa 500 pàgines, només quatre de les quals corresponen al seu cas. La resta corresponen a piulades d’altres persones que van investigar els Mossos d’Esquadra per encàrrec de la fiscalia.

Aquesta basta investigació va arrencar amb la denúncia de la fiscalia de 40 persones per delicte d’odi. Al març, tal com ja va indicar aquest diari, sis dels investigats van anar a declarar a la Ciutat de la Justícia i, finalment, la fiscalia va concretar la seva acusació formalitzant quatre querelles pel delicte d’odi.

Un dels advocats que porta la defensa dels investigats, Josep Rosell, explica que la manera com es va fer la investigació dels Mossos d’Esquadra ha de comportar la nul·litat radical de les actuacions. Pel que sembla, els agents de policia que van escrutar Twitter a la recerca de piulades relacionades amb el cas de l’escola de Canet anaven trucant a aquells que creien que eren els propietaris dels comptes de Twitter preguntant-los si realment eren ells i si havien escrit els textos.

“Això és una investigació prospectiva. Hi ha una falta de garanties evident, perquè no hi ha presència d’advocat”, indica el lletrat Rosell.

La investigació dels Mossos també va afectar el digital Llibertat.cat per haver publicat una informació explicant que el pare que demanava el 25% de castellà estava vinculat al partit de Ciutadans.

Sign in. Sign in if you are already a verified reader. I want to become verified reader. To leave comments on the website you must be a verified reader.
Note: To leave comments on the website you must be a verified reader and accept the conditions of use.