Economia

Les dones aporten el 51% del PIB si es té en compte el treball domèstic

Un estudi presentat per Pimec denuncia que els ajuts públics se centren en sectors dominats pels homes

Un estudi de la patronal Pimec assenyala que l’aportació de les dones al Producte Interior Brut (PIB) de l’Estat pujaria fins al 51 % si es tingués en compte el treball domèstic, en lloc de la contribució actual, que l’informe estima entorn del 41% o el 45%. El treball, elaborat per professors de la Universitat de Santiago de Compostel·la, també denuncia que els Projectes Estratègics per a la Recuperació i Transformació Econòmica (Perte) del govern espanyol estan mancats de perspectiva de gènere i reforcen la discriminació laboral de les dones, perquè se centren en sectors econòmics dominats pels homes.

L’estudi l’ha presentat aquest dimecres la coautora de l’estudi i professora de la Facultat d’Econòmiques i Empresarials de la Universitat de Santiago de Compostel·la María Bastida.

En l’informe es posen en relleu les importants diferències quant a temporalitat, parcialitat i salaris que segueixen patint les dones al mercat laboral, i es conclou que a la base d’aquestes desigualtats hi ha una discriminació sectorial o industrial que provoca que les dones estiguin particularment concentrades en sectors amb menor producció i valor afegit. Malgrat això, l’informe assenyala que la contribució econòmica de les dones pot estimar-se entorn del 41% o 45% del PIB.

Més enllà de la contribució pel treball formal remunerat, l’estudi també calcula l’aportació del treball de la llar, que xifra en gairebé 560.000 milions d’euros, xifra que representa un 46 % del PIB, i assenyala que el 63% d’aquesta activitat la realitzen dones.

Sobre aquest tema, la comptabilització del la feina a la llar en el còmput del PIB podria elevar-ho més del 40%, i en aquest cas la contribució de les dones seria d’una mica més del 51%.

Sobre els Perte, i en general les ajudes dels fons europeus Next Generation, Bastida ha advertit que estan reforçant la segregació sectorial de les dones perquè aquestes ajudes aposten per sectors “masculinitzats”, com l’energètic o el digital.

La clausura de l’acte ha estat a càrrec del president de Pimec, Antoni Cañete, que ha destacat que “una de les qüestions transcendents de l’estudi és que s’ha posat sobre la taula una cosa que hauria de comptabilitzar-se: els costos ocults”.

“Si comptabilitzem l’activitat oculta de les dones, la seva contribució serà igual o superior a la de l’home”, ha emfasitzat Cañete, que també s’ha compromès a treballar perquè les palanques de transformació econòmica, com els fons europeus Next Generation, “no deixin enrere les dones”.

Sign in. Sign in if you are already a verified reader. I want to become verified reader. To leave comments on the website you must be a verified reader.
Note: To leave comments on the website you must be a verified reader and accept the conditions of use.