Conflicte bèl·lic a l’est d’Europa
La Unió Europea concedeix al poble ucraïnès el premi Sàkharov a la Llibertat de Pensament
Les institucions europees reconeixen els esforços del govern i la societat civil davant l’agressió “injustificada” de Rússia al país
Els altres nominats aquest any eren el fundador de Wikileaks, Julian Assange, i la Comissió per a la Veritat de Colòmbia
La Unió Europea (UE) ha concedit al poble ucraïnès el premi Sàkharov a la Llibertat de Pensament, el guardó de més prestigi que concedeixen les institucions comunitàries per la defensa dels drets humans.
La distinció destaca els esforços del president d’Ucraïna, Volodímir Zelenski, juntament amb la societat civil i les diferents institucions del país per fer front a l’agressió “injustificada” de Rússia al país.
La cerimònia s’ha celebrat aquest dimecres a la seu del Parlament Europeu a Estrasburg i el guardó ha estat recollit per la fundadora de la unitat mèdica d’evacuació Àngels de Taira, Yuliia Paievska; la responsable del Centre per a les Llibertats Civils, Oleksandra Matviychuk, i l’alcalde de la ciutat de Melitòpol, Ivan Federov.
El lliurament dels guardons l’ha fet la presidenta de l’Eurocambra, Roberta Metsola, la qual ha destacat el caràcter que han mostrat els ucraïnesos des de l’esclat de la guerra. “Aquest reconeixement és per tots aquells que lluiten al camp de batalla, pels que s’han vist obligats a abandonar les seves llars, pels que han perdut amics i familiars i pels que han plantat cara i lluitat per tot allò en què creuen; sé que la gent valenta d’Ucraïna no es rendirà, i nosaltres tampoc”, ha manifestat.
Durant la seva intervenció, Metsola ha remarcat que l’agressió russa “està provocant uns danys enormes al poble ucraïnès” i ha subratllat que el país no només està lluitant per protegir les seves cases i la seva sobirania, sinó també per defensar “la llibertat, la democràcia, l’estat de dret i els valors europeus”.
A banda del poble ucraïnès, els altres nominats per a l’edició d’enguany eren el cofundador de Wikileaks, Julian Assange, i la Comissió per a la Veritat de Colòmbia, una institució creada el 2016 i que té com a objectiu establir les violacions de drets que es van produir al país sud-americà durant la guerra civil iniciada l’any 1964.
L’any passat la distinció va recaure en el polític opositor rus Alexei Navalny, una de les veus més actives en la denúncia de la corrupció i la manca de reformes per part del govern de Vladímir Putin.
Concedit per primera vegada l’any 1988 a Nelson Mandela i Anatoli Marchenko, el premi Sàkharov reconeix cada any individus, grups o organitzacions que han fet grans contribucions en l’àmbit de la defensa de la llibertat de pensament. El guardó porta el nom del físic rus Andrei Sàkharov, que després de fabricar la primera bomba d’hidrogen per a la Unió Soviètica es van convertir en dissident polític i activista dels drets humans. La compensació econòmica del reconeixement és de 50.000 euros.