Política

Balcans

Continuen els bloquejos de carreteres al nord de Kosova

La UE i els EUA criden a la calma i exigeixen la retirada de les barricades

Un tribunal de Pristina dicta 30 dies de presó preventiva per a l’expolicia serbokosovar la detenció del qual va desencadenar les protestes

Els serbokosovars tallen aquest dimarts per quart dia consecutiu les carreteres del nord de Kosova, utilitzant camions interrompre el trànsit. La policia kosovar reconeix que els bloquejos es mantenen i defineix la situació de seguretat com a “fràgil”. Enmig d’aquesta calma tensa, continuen contactes diplomàtics a la recerca d’una sortida pacífica a la situació.

L’enviat dels Estats Units d’Amèrica (EUA) per als Balcans Occidentals, Gabriel Escobar, va mantenir ahir dilluns reunions amb la presidenta kosovar, Vjosa Osmani; el primer ministre, Albin Kurti, i representants dels serbokosovars. Segons la premsa, Escobar també visitarà Sèrbia.

Els mitjans locals informen que el mediador de la Unió Europea (UE) per al diàleg de normalització entre Sèrbia i Kosovo, Miroslav Lajcak, arribarà demà a la regió en un intent de calmar aquesta nova escalada de la tensió.

Al nord de Kosova, grups d’origen serbi vigilen les barricades, instal·lades en cinc localitats, per impedir un possible intent del govern de Kosova de desmantellar-les.

Tant la UE com els EUA han cridat a la calma i han exigit la retirada del bloqueig, que va començar dissabte. L’arrest de l’expolicia serbokosovar Dejan Pantic va ser el desencadenant de l’onada de descontentament i els talls de trànsit.

Aquesta passada nit un tribunal de Pristina ha dictar 30 dies de detenció preventiva contra Pantic, que és sospitós d’haver atacat un local de la comissió electoral per impedir eleccions municipals al nord, convocades per Pristina per a aquest desembre, però a les quals s’oposaven els serbis. Finalment els comicis han estat ajornats a l’abril per rebaixar la crispació.

Els serbis asseguren que l’acusació contra Pantic és infundada i busca intimidar aquesta minoria, que denuncia cada vegada més discriminació per part de Pristina.

Els serbis també protesten contra el desplegament de policies kosovars d’unitats especials al nord, argumentant que els acords de normalització de relacions entre Kosova i Sèrbia deixa aquesta competència a agents serbokosovars.

Al nord hi ha un buit d’autoritat d’ençà que el 5 de novembre tots els representants de la minoria sèrbia, inclosos més de 500 policies, van dimitir en protesta per uns actes de Pristina que consideren unilaterals.

Patrulles de les missió policial europea EULEX i militars de l’OTAN (KFOR) vigilen la zona. Una patrulla de l’Eulex va ser atacada fa uns dies amb granades atordidores.

Les autoritats kosovars exigeixen la retirada immediata de les barricades del nord i acusen de la seva instal·lació a “estructures i bandes criminals instruïdes per Belgrad”.

Kosova, poblada per una gran majoria albanesa, va proclamar de forma unilateral la seva independència de Sèrbia el 2008, deu anys després de la guerra entre una guerrilla independentista i les forces sèrbies, i del bombardeig de l’OTAN per acabar amb la repressió del llavors règim serbi de Slobodan Milosevic contra la població albanesa.

Sign in. Sign in if you are already a verified reader. I want to become verified reader. To leave comments on the website you must be a verified reader.
Note: To leave comments on the website you must be a verified reader and accept the conditions of use.