Sánchez refà la malversació sense afectar els corruptes
El president s’obre a reformar el delicte per als afectats del procés si ERC ho recull en una esmena al Codi Penal divendres al Congrés
Diferenciarà si hi ha lucre o no
Confia en el vot català el 2023
Després de la sedició, ara la malversació. A només 72 hores que acabi el termini de presentació de les esmenes parcials a la reforma del Codi Penal, el president espanyol, Pedro Sánchez, va aprofitar una conversa informal ahir amb periodistes al saló de passos perduts del Congrés –sota les majestuoses al·legories a la llei i la justícia pintades a la volta del sostre per Vicente Camarón– per obrir la porta a una reforma del delicte de malversació que no afecti els corruptes i diferenciï quan hi ha lucre personal i quan no, com amb els acusats del procés. Sánchez, això sí, vol que sigui ERC i no el PSOE –firmant de la proposició de llei del Codi Penal junt amb Podem– la que registri divendres al Congrés l’esmena ad hoc que refaci la malversació per evitar suspicàcies amb els ERO. “No es retrocedirà en la lluita contra la corrupció”, promet Sánchez.
ERC no es conformava amb la derogació de la sedició –després de negar tot lligam, al final Gabriel Rufián ha acabat admetent que el Codi Penal era el preu (“la palanca”, diu ell) del pressupost estatal del 2023– i perseguia una reescriptura del delicte de malversació, reformat per Mariano Rajoy el 2015 després de la consulta del 9-N del 2014 i en ple cas Gürtel. En aquella modificació, impulsada al Ministeri de Justícia per Alberto Ruiz-Gallardón i consumada per Rafael Catalá quan el PP vivia acorralat pels escàndols i els papers de Bárcenas, la malversació passava a ser tractada com un delicte d’administració deslleial de fons públics, que era equiparable a l’apropiació indeguda (la sostracció del diner públic per a un lucre personal o d’un tercer). La pena és ara de fins a 12 anys de presó i d’entre 10 i 20 anys d’inhabilitació.
El que ERC pretén –i que ara haurà de plasmar en una esmena pròpia– és diferenciar al Codi Penal quan hi ha lucre personal, i aquest punt no es toca, i quan no. En aquest particular joc en què el PSOE promou la reforma que vol ERC i alhora ERC escriu l’esmena que Sánchez avala, un destacat ministre posava ahir un doble exemple: penalment no serà el mateix el cas del tresorer del PP Luis Bárcenas o del socialista José Antonio Griñán que el cas d’un alcalde que eventualment utilitzés fons europeus per pagar nòmines dels funcionaris locals per falta de liquiditat.
En concurs medial
Dels dotze condemnats pel Tribunal Suprem en la causa del procés, a quatre se’ls va imposar un delicte de malversació en concurs medial (és a dir, que no era un fi en si mateixa, sinó un mitjà per a la sedició): Oriol Junqueras, Raül Romeva, Jordi Turull i Dolors Bassa. Per malversació també estan processats Carles Puigdemont, Toni Comín o participants en la logística de l’1-O com ara Josep Maria Jové i Lluís Salvadó. La neteja de la malversació acceleraria la fi de la inhabilitació, ja que els indults van commutar la pena de presó però no els anys sense poder ser electe o càrrec públic. Tot i la imatge de president entregat a ERC que pinta Alberto Núñez Feijóo, Sánchez està convençut que el votant català premiarà el PSOE en el cicle electoral del 2023 gràcies a les mesures de gràcia i distensió. “Catalunya serà un actiu”, va dir. Mentre que Feijóo va lloar la Constitució com “la garantia de les nacionalitats històriques” i alhora el text que va derrotar el 23-F de Tejero, ETA i el “separatisme” català, el president espanyol defuig el to de l’oposició: “Ja vam veure el 2019 què va passar amb els carrers de Barcelona incendiats, el màxim beneficiari va ser Vox. Crec que el PP s’equivoca, no tenen projecte polític per a Espanya.”
En la llei del “només sí és sí”, Sánchez aposta per fer “ajustaments tècnics” per evitar que els jutges apliquin rebaixes de penes amb una interpretació a favor dels agressors.