Clam contra el delicte de desordre públic i el govern
Unes 10.000 persones omplen el centre de Barcelona per denunciar “la repressió” que hi ha darrere la reforma
L’acte, on eren Junts i la CUP, acaba amb crits de “dimissió” contra l’executiu
Enmig d’una setmana de doble pont, que deixava mig buida Barcelona, milers de persones –10.000 segons l’organitzadora ANC i 4.500 per a la Guàrdia Urbana– omplien per unes hores el centre de la ciutat. La pancarta que obria la manifestació de l’ANC tenia com a lema “Cap pacte amb Espanya per empresonar-nos”, una mobilització que va anar des del Pla de Palau fins a la plaça de Sant Jaume per denunciar a les portes del Palau de la Generalitat “la repressió” que hi ha al darrere de la reforma del Codi Penal promoguda pel govern espanyol. “Ens han volgut enganyar i no ho han aconseguit. L’Estat vol augmentar la repressió contra nosaltres i ho està fent amb la connivència del govern català”, afirmava la presidenta de l’ANC, Dolors Feliu. “Volem que qualsevol acció del govern s’encamini a fer la independència, no a augmentar la repressió contra nosaltres”, hi afegia la presidenta de l’entitat sobiranista durant el discurs, que va acabar enmig dels crits del públic contra l’executiu de Pere Aragonès amb acusacions de “col·laboracionisme” i demanant-ne la “dimissió”. Un membre de la plataforma Meridiana Resisteix, que agrupa els activistes que tallaven la via contra la repressió de l’Estat espanyol, acusava ERC de voler modificar el delicte de malversació només per “salvar els represaliats VIP”, els mandataris d’Esquerra Republicana acusats o condemnats per aquest delicte per haver organitzat el referèndum de l’1 d’octubre el 2017. “Volen reprimir el nostre dret a mobilitzar-nos. Ens trobaran de cara. El dret a manifestar-se s’aconsegueix manifestant-se”, hi afegia l’activista i exdiputat dels comuns Albano Dante Fachin, que pujava a l’escenari al costat de Jordi Pesarrodona, l’exregidor d’ERC i pallasso que va ser condemnat per desobediència per l’1-O, juntament amb membres de la Coordinadora de l’Advocacia de Catalunya i la Plataforma Antirepressiva de Barcelona i Ponent.
A la mateixa hora que milers de manifestants omplien la plaça de Sant Jaume, s’acabava la reunió del Consell Executiu, que es reuneix els dimarts. La portaveu del govern, Patrícia Plaja, assegurava que “el govern no és l’adversari, som independentistes”, i hi afegia que el delicte de desordres en cap cas s’amplia, sinó que es “reforma” al Codi Penal.
Desmarcats de l’acte
La mobilització de l’ANC, coincidint amb el dia de la Constitució, no tenia el suport d’Òmnium, que se n’havia desmarcat amb l’argument de no contribuir a la “confrontació política”, ni ERC, que decidia esperar a veure com acaba la tramitació, que podria aconseguir que el delicte de desordres públics no s’aprovi amb la redacció proposada pel PSOE. La presidenta de l’ANC es va referir a ERC per advertir que “no vinguin amb excuses d’esmenes”, en relació amb l’anunci dels republicans d’intentar reformular la redacció provisional del delicte en la tramitació d’esmenes parcials, que encara està oberta.
A la capçalera sí que hi eren representants de Junts per Catalunya, la CUP i una seixantena d’entitats. La presidenta de Junts, Laura Borràs, demanava abans de començar la protesta “unitat” entre els partits independentistes contra la reforma legal tot insistint que l’independentisme ha d’estar unit. A l’inici de la manifestació un grup de CDR cremaven uns exemplars de la Constitució Espanyola contra els actes de la seva commemoració i contra la reforma legal.