Catalunya renova l’acord de cooperació per impulsar el projecte H2 Med
La consellera Serret així ho anuncia després de reunir-se a Marsella amb el president de la regió Sud Provença-Alps-Costa Blava
Es troba amb diverses companyies implicats en el projecte, en el marc d’un fòrum internacional
La consellera d’Acció Exterior i Unió Europea, Meritxell Serret, ha reforçat avui a Marsella la voluntat del govern de cooperar en la creació del corredor submarí d’hidrogen verd H2Med, fins ara conegut com a BarMar, que ha d’unir Barcelona amb la ciutat francesa per sota la Mediterrània. Serret ha participat en el fòrum climàtic Méditerrannée du Futur, organitzat per la Regió Sud Provença-Alps Costa Blava, i després de reunir-se amb el seu president, Renaud Muselier, ha anunciat que es renovarà l’actual acord de cooperació entre ambdós governs per tal d’unificar esforços, ara més que mai per fer possible aquest projecte, però també altres que tenen en comú tots dos territoris, i que permetin “rellançar” una estratègia mediterrània a Europa. “Hem de cooperar per ser útils, per convertir-ho en una oportunitat per dinamitzar les dues regions i reindustrialitzar”, ha afirmat la consellera, que ha recordat que la cooperació també és necessària per accedir als fons europeus a fi de finançar projectes relacionats amb la transició energètica.
L’aposta energètica i pel gasoducte H2Med ha centrat també la intervenció de Serret en el fòrum, en què ha reivindicat la contribució “activa” de Catalunya a la transformació europea que, això sí, s’ha de fer “de forma compromesa” amb la Mediterrània, amb la mirada posada en el 2050 i amb una gestió “multilateral i descentralitzada”.
Aprofitant la presència en el fòrum, Serret ha coincidit amb el príncep Albert II de Mònaco i també ha parlat amb el secretari general de la Unió per la Mediterrània, Nasser Kamel, i el ministre de Djibouti Nabil Mohamed Ahmed. A banda, al llarg de la jornada la consellera ha mantingut trobades amb diferents actors implicats en el desenvolupament del gasoducte, com ara Capenergies, GRTgaz o Géométhane, que li han compartit més detalls del projecte submarí, que impulsen conjuntament amb Enagás. Serret també els ha refermat l’aposta pel projecte de la Vall de l’Hidrogen de Catalunya. La consellera ha destacat que aquestes reunions han servit per “reforçar la voluntat de cooperar” de l’executiu amb l’objectiu de “fer possible la creació d’aquest ecosistema, de tota l’economia al voltant de l’hidrogen verd i la necessària transició energètica”.
El Departament d’Acció Exterior ha subratllat que les trobades tenen lloc en una setmana “important” per a la definició del projecte. Dijous i divendres se celebra a Alacant una cimera entre Espanya, Portugal i França que servirà per concretar-lo.