Infraestructures

França

França es prepara per a possibles talls de llum, encara que confia a evitar-los

Responsables de la xarxa elèctrica han reconegut que la situació es deu a la parada de nombrosos reactors nuclears francesos, ja que dels 56 que té el país 20 estan fora d’operació per diferents problemes tècnics

El govern francès ha donat a conèixer els seus plans per a realitzar apagades rotatives aquest hivern en cas d’escassetat de subministrament elèctric, si bé l’Executiu confia que siguin evitables, perquè dependran sobretot del consum i de les condicions meteorològiques. “Fem tot per a evitar els talls, ens preparem des de fa mesos”, ha assegurat la primera ministra francesa, Élisabeth Borne, en declaracions a la premsa durant la tarda.

Segons Borne, si els francesos fan encara més per a disminuir el seu consum elèctric, els talls programats no seran necessaris i hi haurà suficient electricitat fins i tot en moments crítics, com en el cas que hi hagi onades de fred.

Els detalls de com es farien aquests talls, no obstant això, ja s’han començat a fer públics i el pròxim 9 de desembre les elèctriques públiques Enedis i RTE planegen fer proves a escala nacional per a testar la xarxa.

D’acord amb la planificació governamental, de ser necessaris, els talls hivernals es realitzarien per torns durant les hores puntes de consum i podrien afectar en total al 60% de la població.

A aquest efecte, l’Executiu ha enviat una circular als prefectes (delegats del govern en els departaments) per a preparar cada territori i establir els protocols.

“No estem anunciant que hi haurà talls”, ha puntualitzat també avui el portaveu del govern, Olivier Véran, en declaracions al canal televisiu BFM.

Véran ha vinculat la possibilitat de realitzar apagades a l’evolució de la meteorologia: “Si tenim un gener particularment fred, no podem excloure’ls”.

Talls de dues hores

Els talls s’estendrien per un màxim de dues hores, únicament durant les hores amb pic de consum (de 08.00 a 13.00 i de 18.00 a 20.00).

A més, no afectarien cap departament per complet, a fi de repartir el seu impacte.

Atès que uns certs serveis i infraestructures crítiques estarien protegits (com a hospitals, casernes de bombers o de Gendarmeria), un 40% de la població estaria fora de perill, ja que comparteix les línies elèctriques prioritàries amb aquestes instal·lacions.

Això suposa que els talls podrien afectar un 60% de la població, però mai a tots alhora, sinó que seria en algunes zones i cap els sofriria de forma repetida.

En cas d’apagada, les zones afectades serien avisades la vespra, perquè puguin preparar-se i, en cas d’una forta retallada del consum, evitar la interrupció del subministrament.

“No cal considerar els talls com una fatalitat”, ha assenyalat avui en manifestacions televisives el director de RTE, l’empresa pública gestora de la xarxa, Xavier Piechaczyk, qui també ha urgit a retallar i racionalitzar el consum en hores punta.

En unes declaracions a la ràdio pública France Info, Piechaczyk ha reconegut que la situació es deu a la parada de nombrosos reactors nuclears francesos, ja que dels 56 que té el país 20 estan fora d’operació per diferents problemes tècnics.

El consum d’electricitat ha baixat en els últims mesos un 6% respecte a anys anteriors a causa de les campanyes del govern i a una tardor favorable, ha recordat el responsable de RTE, que ha advertit que el fred es normalitzarà en les pròximes setmanes.

Sign in. Sign in if you are already a verified reader. I want to become verified reader. To leave comments on the website you must be a verified reader.
Note: To leave comments on the website you must be a verified reader and accept the conditions of use.