Societat

El govern anuncia un pla contra les llistes d’espera de la dependència

Campuzano confia dotar de més places residencials i d’atenció diürna quan s’aprovi el pressupost

Aplaudeix el nou índex d’accés a les prestacions

El nou conseller de Drets Socials, Carles Campuzano, s’estrenava ahir davant la comissió parlamentària anunciant un pla de xoc per posar fi a les llistes d’espera i els processos de tramitació de la llei de la dependència. Campuzano reconeixia que es tracta d’un “problema greu” i que la intenció pel 2023 és avançar cap a un tràmit únic per les famílies que implicarà la digitalització del procediment. Segons va avançar el conseller de Drets Socials, aquest pla, que presentaran pròximament, es dotarà de noves places en l’àmbit residencial i d’atenció diürna per a gent gran i persones amb discapacitat. Sense voler avançar xifres del pressupost, que està pendent d’aprovació, Campuzano donava per fet que a principi d’any es notaran els primers resultats i que es podrà ampliar la concertació de places, superant la xifra de 800 d’aquest any. Així mateix, el conseller instava la resta de grups parlamentaris a obrir un debat a fons sobre el finançament de la llei perquè considera que el copagament que en fa el govern espanyol “no té res a veure amb el cost real del servei” quan es necessari un model “sostenible” tenint en compte l’envelliment quan s’iniciarà la incorporació de la generació nombrosa dels boomers.

El responsable de la conselleria també criticava la gestió estatal de l’ingrés mínim vital, que “no funciona”, i per això es reunirà pròximament al ministeri per demanar-ne les competències, com ja tenen al País Basc o Navarra. El conseller va aplaudir l’acord per revisar l’IRSC, l’índex de referència de les prestacions socials, que s’incrementa un 8%, tal com reclamaven des de feia anys les entitats del tercer sector que ahir instaven els partits polítics a aprovar el pressupost que permeti aplicar-lo.

Drets Socials anunciava ahir a les entitats que formen part de la Taula per la Pobresa Energètica que condonarà el deute acumulat de 41.000 famílies vulnerables corresponent al 2021. Un 50% de l’import l’assumirà Endesa i l’altre 50%, la Generalitat i els ajuntaments. El conseller hi afegia que el pagament es farà efectiu els pròxims dies, en aplicació del conveni signat amb la companyia elèctrica fa dos anys i es comprometia a buscar acords amb la resta d’empreses subministradores, tot i que Endesa té més del 90% de la quota de llars vulnerables.

Amb feina, però més pobres

La Federació d’Entitats Catalanes d’Acció Social (ECAS) alerta en l’últim informe Insocat que la pobresa es cronifica i que més d’un 12% dels catalans, tot i tenir una feina remunerada, no en fan prou i viuen per sota del llindar de la pobresa. L’informe, que ECAS elabora des de fa 10 anys, es nodreix, entre altres fonts, de dades de l’Institut d’Estadística de Catalunya (Idescat), que al juliol revelaven que un 25,9% de la població catalana està en risc de pobresa o exclusió social, una dada que des del 2008 no ha baixat mai del 20%. “La cronificació evidencia un problema de fons que no estem afrontant”, afirma Xavier Orteu, director d’Insercoop i membre d’ECAS, que reclamava una aposta ferma per millorar les condicions laborals o “acceptar que s’ha de canviar el sistema”.

Sign in. Sign in if you are already a verified reader. I want to become verified reader. To leave comments on the website you must be a verified reader.
Note: To leave comments on the website you must be a verified reader and accept the conditions of use.