Salut

SALUT

L’OMS rebateja la verola del mico com a mpox

L’organització ha pres aquesta decisió per evitar estigmatització

Aquest any s’han confirmat més de 81.000 casos, 55 dels quals mortals, en un centenar de països d’arreu del món

L’Organització Mundial de la Salut (OMS) ha anunciat avui que rebatejarà la verola del mico amb el nom de mpox, per evitar comentaris racistes o estigmatitzadors com els que han circulat a internet aquest any al voltant del brot global d’aquesta malaltia.

L’OMS utilitzarà el terme mpox en tots els seus documents, i encara que admetrà el de verola del mico durant un període de transició d’un any, l’eliminarà del tot passats 12 mesos, segons ha indicat l’organització amb seu a Ginebra en un comunicat en el qual ha recomanat que la seva decisió s’adopti entre la comunitat internacional.

El terme mpox és un abreujament de monkeypox (verola del mico en anglès), i serà inclòs a la llista oficial de malalties que l’OMS actualitzarà el 2023.

El nou nom, per tant, ocultaria en part la referència als primats, mig segle després que el 1970 es bategés la malaltia com a verola del mico en ser identificada per primera vegada en animals d’aquest tipus en captivitat, durant investigacions portades a terme a Dinamarca.

Aquesta decisió s’ha pres després de debats amb diversos òrgans assessors, experts mèdics i científics i representants de 45 governs, ha indicat l’OMS.

L’organització ha recordat que els noms de malalties “han d’intentar minimitzar impactes negatius innecessaris al comerç, el turisme, les espècies animals, o evitar que ofenguin qualsevol grup cultural, social, nacional, regional, professional o ètnic”.

L’OMS, ha afegit, té la responsabilitat d’assignar noms a noves malalties i “molt excepcionalment” a canviar els ja establerts en casos com l’actual, en què diversos països i persones han elevat queixes a l’organització i han proposat rebatejar la verola del mico.

El nom fins ara utilitzat, a més, afegia certa confusió, ja que no són els micos els principals transmissors d’aquesta malaltia a l’ésser humà, sinó més aviat petits rosegadors.

En el brot d’aquest any s’han confirmat més de 81.000 casos (55 mortals) en un centenar de països, i els més afectats són els EUA (29.000 positius), el Brasil (9.900), l’Estat espnayol (7.400), França (4.100) i Colòmbia (3.800).

Sign in. Sign in if you are already a verified reader. I want to become verified reader. To leave comments on the website you must be a verified reader.
Note: To leave comments on the website you must be a verified reader and accept the conditions of use.