Política

Malàisia

L’opositor i reformista Anwar Ibrahim, investit primer ministre

El seu partit va guanyar dissabte les eleccions però no té majoria absoluta

A finals dels 90 va ser empresonat per “sodomia” i abús de poder

El polític Anwar Ibrahim, que aspira a governar Malàisia fa dècades i ha passat anys a la presó, ha estat investit aquest dijous com a desè primer ministre del país pel rei, Abdullah de Pahang, que l’ha nomenat per al càrrec després que la seva coalició guanyés les eleccons, tot i que sense majoria absoluta.

El qui va ser vice-primer ministre a la dècada de 1990 ha jurat el càrrec en una cerimònia al Palau Nacional de Kuala Lumpur passades les cinc de la tarda hora local. Hi ha assistit vestit amb una camisa tradicional malaia de color negre i un “samping” daurat.

La cerimònia s’ha celebrat poques hores després que el monarca anunciés el seu nomenament i de reunir-se aquest matí amb la resta de soldans de la monarquia constitucional de Malàisia, que fan torns en el tron cada cinc anys.

“Després de prendre en consideració l’opinió dels líders, Sa Majestat ha acordat nomenar Anwar Ibrahim com a desè primer ministre” de Malàisia, diu el comunicat reial emès avui.

Tot i que el soldà no acostuma a intervenir tan directament en política –és encarregat tradicionalment de preservar l’islam, la religió majoritària de Malàisia-, l’ajustat resultat de les eleccions de dissabte ha propiciat la participació del monarca per posar fi a una crisi política que ja dura més de dos anys.

El recompte final dels vots ha donat al Pakatan Harapan (PH), liderat per Anwar, i la conservadora coalició Perikatan Nasional (PN) 82 i 73 diputats, respectivament, lluny dels 112 necessaris per a la majoria absoluta.

La coalició del primer ministre sortint, Barisan Nasional (BN), ha patit una derrota històrica i amb prou feines ha arreplegat 30 escons.

A la cerimònia d’investidura hi han assistit representants tant del PH com de BN, després que l’Organització Nacional dels Malaisis Units (UMNO), que lidera aquesta coalició i que havia governat Malàisia gairebé ininterrompudament des de la seva independència, confirmés dijous que s’unia al govern d’unitat d’Anwar.

També es podria sumar al govern la conservadora PN, que té a les seves files grups a favor d’expandir la llei islàmica o xària.

Aquestes eleccions marquen la fi d’una era política a Malàisia, governada fins al 2018 per l’UMNO, una formació que ha caigut en desgràcia pel multimilionari desfalc del fons 1Malaysia Development Berhad (1MDB), que ha posat l’ex-primer ministre Najib Razak entre reixes.


Cursa d’obstacles
Després dels anys 90, Anwar va estar a prop d’assumir el lideratge del país el 2018 després que el PH guanyés les eleccions, ja que havia acordat el relleu amb l’aleshores primer ministre, el nonagenari Mahathir Mohamad, que havia liderat el govern quan Anwar era vice-primer ministre. No obstant, la dimissió de Mahathir el 2020 va obrir un període de crisi política que s’espera conclogui amb el nomenament d’Anwar.

El polític arriba al càrrec després d’una llarga cursa plena d’obstacles. Anwar, que va començar la seva trajectòria a l’UMNO, va ser acusat el 1999 de sodomia, un delicte al país conservador, i d’abús de poder, després de tenir desacords amb Mahathir sobre com gestionar la crisi econòmica del 1998. L’ara primer ministre va afirmar que les acusacions eren falses i buscaven apartar-lo de la política.  Va ser expulsat del partit i va estar a la presó fins al 2004, a la qual va tornar el 2008.

Però quan guanyava terreny des de l’oposició a l’ex-primer ministre Najib Razak (2009-2018), aquest el va portar una vegada més a la presó amb una nova acusació de sodomia el 2015, càrrec del qual va ser exonerat el 2018 després que el PH guanyés les eleccions.

Desvinculat ara de Mahathir, Anwar, que es presenta com un musulmà moderat després d’una proposta multiètnica (el país té un 69% de població malaia, un 23% xinesa i un 7% índia), ha promès combatre la corrupció i la inflació. Per això, es preveu que serà especialment escrutat per les faccions conservadores.

Sign in. Sign in if you are already a verified reader. I want to become verified reader. To leave comments on the website you must be a verified reader.
Note: To leave comments on the website you must be a verified reader and accept the conditions of use.