parlament europeu
L’Eurocambra aprova normes per a protegir infraestructures essencials d’UE
Es vol preservar 11 sectors claus a tots els països membres de la Unió Europea
El Parlament Europeu ha aprovat aquest dimarts normes per a protegir amb major eficiència les infraestructures essencials o crítiques de la Unió Europea (UE), que afectarà onze sectors clau, al mateix temps que harmonitza les normes i definicions per a reforçar les defenses de la Unió.
L’Eurocambra ha ratificat per 595 vots a favor, 17 en contra i 24 abstencions l’acord aconseguit en el Consell i introdueix així normes mínimes per a l’avaluació de riscos i harmonitza la definició d’“infraestructura crítica” en tots els Estats membres.
Aquesta nova normativa afectarà onze sectors claus, entre ells, l’energia, el transport, la banca, la infraestructura digital, l’aigua, l’alimentació i la salut; i modifica l’anterior directiva que només contemplava com a infraestructura crítica l’energia i el transport.
A més, endurirà els requisits per a avaluar els riscos i informar de problemes per part dels proveïdors de serveis considerats crítics.
També obligarà els estats membres a comptar amb estratègies nacionals de resiliència i a millorar l’intercanvi d’informació, de tal forma que la comunicació transfronterera es realitzi a través d’uns punts de contacte únics que designarà cada país.
Per a garantir la transparència, els responsables d’infraestructures essencials hauran d’informar les autoritats nacionals de qualsevol incident, i les autoritats alertaran a la població quan l’assumpte sigui d’interès públic.
Després de la votació, l’eurodiputat del grup Renew Europe Michal Simecka, ha assenyalat que aquesta legislació, en cobrir onze sectors estratègics, “respon tant als reptes derivats de les crisis climàtiques com davant sabotatges com els viscuts recentment a la UE i vinculats a la guerra d’agressió de Rússia contra Ucraïna”.
“Les infraestructures crítiques de la UE han de continuar mostrant solidesa enfront d’aquestes amenaces”, ha apuntat Simecka, ponent de l’acord per part de l’Eurocambra.