Política

Escòcia

Escòcia es prepara per al veredicte

El Suprem britànic decidirà demà si Edimburg pot convocar un referèndum d’independència sense el permís de Londres

Cinc ciutats europees convoquen marxes de solidaritat amb el poble escocès

Fins a cinc ciutats de tot Europa han convocat manifestacions per demà per donar suport a Escòcia, sigui el que sigui el que decideixi el Tribunal Suprem britànic respecte al referèndum d’independència convocat per a l’any vinent. El govern escocès va presentar, fa sis setmanes, una petició davant del Suprem per saber si legalment pot convocar un referèndum “consultiu” sense el consentiment de Londres, que el refusa. Demà al matí el tribunal publicarà la seva resolució.

Les manifestacions de suport s’han convocat a Brussel·les (al costat del Parlament Europeu), a Berlín (porta de Brandenburg), a Roma (Colosseu), a París (Auld Alliance), a Munic (Marienplatz). També a la ciutat universitària anglesa d’Oxford i a onze ciutats escoceses.

Les concentracions són organitzades per la plataforma Europe for Scotland (Europa per a Escòcia), una iniciativa de la societat civil paneuropea que reuneix ciutadans que volen expressar la seva solidaritat amb Escòcia després del Brexit i creuen que una Escòcia independent hauria de ser benvinguda de nou a la Unió Europea (UE). És una plataforma ciutadana. No és afiliada a cap partit polític ni organització.

El Brexit va ser el motiu pel qual va ressorgir el moviment nacionalista a Escòcia dos anys després d’haver perdut el referèndum de 2014. I tornar a formar part de la UE és una de les raons per ser independents. La convocatòria d’una nova consulta va ser el punt principal del programa electoral del Partit Nacional d’Escòcia (SNP) als comicis regionals de l’any passat, en què es va revalidar la majoria absoluta independentista.

“El veredicte és rellevant per a tots els europeus que es preocupen per la democràcia i per a tots aquells que volem que el poble escocès tingui dret a triar el seu futur i tornar a unir-se a la nostra família europea”, diu la plataforma en un comunicat, tot destacant que les manifestacions es fan “en defensa de la democràcia”.

Ni Johnson ni Sunak

És previst que a cada lloc on hi hagi una manifestació es llegeixi una declaració de solidaritat amb el poble escocès en suport del dret a l’autodeterminació. A més, també s’ha fet una crida a escala europeu per compartir fotografies durant el dia i publicar-les a les xarxes socials amb l’etiqueta #TimeForScotland.

Londres i Edimburg han portat als tribunals el conflicte per celebrar la nova consulta a què es va comprometre la líder de l’SNP i ministra principal escocesa, Nicola Sturgeon. Però ni el govern de Boris Johnson ni el de Liz Truss ni el de Rishi Sunak estan disposats a permetre-la. Ningú no sap què passarà demà. Pot passar que el Suprem l’autoritzi, ja que es tracta d’un referèndum consultiu, com el del Brexit o el d’independència de 2014. O que s’hi oposi (aleshores Sturgeon ha anticipat que convertirà les eleccions generals de gener de 2025 en un referèndum). O pot passar que el Suprem declari que no pot prendre cap decisió perquè encara no hi ha cap llei sobre el tema. Sturgeon té a punt el projecte de llei de la consulta per presentar-lo al Parlament, però prefereix esperar fins que el Suprem es pronunciï.

La vista es va celebrar els passats 11 i 12 d’octubre. Els jutges havien d’analitzar més de 8.000 pàgines, que són les que integren la instrucció del cas. Van dir que trigarien mesos abans de prendre una decisió. El fet que només hagin trigat sis setmanes ha disparat els rumors que diran que no es poden pronunciar.

No obstant això, entre els nacionalistes hi ha la sensació que el Suprem dirà que no. L’exministre de l’SNP i ara segon de Salmond al partit Alba, Kenny MacAskill, ha dit que el Suprem s’oposarà a la consulta i ha demanat a Sturgeon que convoqui la Convenció Constitucional Escocesa, una associació de partits polítics i organitzacions socials creada per pressionar per al retorn de poders abans de 1998. Els darrers dies també hi ha hagut polèmica després que el diputat conservador John Lamont es negués a afirmar si el govern central acceptaria una decisió del Suprem a favor del referèndum. “Això seria especular”, va dir. La decisió de demà no serà definitiva.

LES DATES

2023
Any
en què Sturgeon es va comprometre a convocar el referèndum, després d’haver guanyat les eleccions.
2024
Eleccions generals
al Regne Unit. Sturgeon els donarà caràcter plebiscitari si el Suprem s’oposa a la consulta.

L’independentisme reté l’avantatge

Daniel Postico

Si el Suprem digués que no, Sturgeon convertirà les properes eleccions generals en una consulta de facto. És a dir, que només inclourà la pregunta si volen que Escòcia sigui independent i només faran campanya sobre això i es fixaran l’objectiu d’assolir el 50% dels vots, cosa que fins ara no han aconseguit els nacionalistes a Escòcia. A les regionals de 2021, l’SNP va aconseguir el 47,7% dels vots i els Verds l’1,3% (SNP i Verds són els dos partits independentistes a Escòcia juntament amb l’Alba). O sigui, van sumar entre tots dos el 49%. La darrera enquesta (setembre) de British Social Attitudes diu que el 52% dels escocesos estan a favor de la independència, un punt més que el mes anterior. A la consulta de 2014, els independentistes només van arribar al 45%. Cal tenir en compte que ara mateix els laboristes guanyarien les pròximes generals. Si no tinguessin majoria, haurien de pactar amb l’SNP, que demanaria la contrapartida del referèndum.

Sign in. Sign in if you are already a verified reader. I want to become verified reader. To leave comments on the website you must be a verified reader.
Note: To leave comments on the website you must be a verified reader and accept the conditions of use.