MIGRACIÓ
Pla de Brussel·les després de la disputa migratòria entre l’Estat francès i Itàlia
Conté vint accions amb l’objectiu d’“abordar els reptes immediats” a la ruta de la Mediterrània Central
La Comissió Europea (CE) ha presentat aquest dilluns un pla d’acció que pretén reforçar el mecanisme de solidaritat pactat per ajudar els països de la Unió Europea (UE) que reben més migrants irregulars, del qual l’Estat francès va sortir la setmana passada per la negativa d’Itàlia a permetre l’accés a port del vaixell ‘Ocean Viking’.
El Pla d’Acció per a la Mediterrània Central, presentat per la comissària europea d’Interior, Ylva Johansson, conté vint accions destinades a “abordar els reptes immediats” en aquesta ruta, inclòs el reforçament de la cooperació amb els països d’origen, especialment Tunísia , Egipte, Líbia i Níger.
La comissària ha assenyalat que 90.000 persones han arribat a través d’aquesta ruta aquest any i que la situació “no és sostenible” i que necessita noves accions.
El pla es presenta amb vista al Consell extraordinari de ministres d’Interior del proper 25 de novembre.
Es basa en tres pilars, començant per la cooperació amb tercers països i organitzacions internacionals per prevenir les sortides de migrants irregulars i per millorar les readmissions.
Esmenta en particular la necessitat de treballar més amb Tunísia, Egipte, Líbia i Níger.
També vol impulsar la creació de vies legals d’entrada, a través de les associacions ja existents (en particular amb Tunísia, Egipte i Bangladesh).
El segon pilar del pla és “un enfocament més coordinat en l’àmbit de les operacions de cerca i salvament al mar”.
La comissària ha recordat que “és una obligació legal per als Estats membres de la UE prestar assistència a qualsevol persona que es trobi en perill al mar fins al punt de desembarcament segur, amb independència de les circumstàncies que portin les persones a trobar-se en aquesta situació”.
En aquest context, ha subratllat la importància de promoure un diàleg amb els estats costaners de la Mediterrània i amb l’Organització Marítima Internacional.
El pla diu sobre aquest darrer punt que cal un “marc específic i directrius per als vaixells”, centrades en particular en les operacions de cerca i salvament.
Per acabar, el pla demana reforçar l’aplicació del mecanisme europeu de solidaritat voluntària i el mapa de ruta conjunt traçat.
Tot i que a través d’aquest sistema pactat el juny passat els Estats membres han plantejat més de 8.000 ofertes per reubicar migrants als seus territoris, només s’han produït fins ara poc més de cent trasllats, ha recordat la comissària.
Johansson ha confiat, a més, que l’Estat francès recapaciti sobre el seu anunci de retirar-se del mecanisme de solidaritat i segueixi sent “tan constructiva (...) com en el passat”.