Política

TURQUIA

La parella de Khashoggi acusa Biden de “salvar l’assassí” al donar-li immunitat

“Jamal ha tornat a morir avui”, ha insistit Hatice Cengiz, una activista pro drets humans turca que estava a punt de casar-se amb el periodista quan va ser segrestat i esquarterat

Hatice Cengiz, la promesa del periodista Jamal Khashoggi, assassinat pel règim saudita el 2018, ha acusat aquest divendres el president dels EUA, Joe Biden, de “salvar l’assassí”, després que la Casa Blanca determinés que el príncep hereu saudita, Mohammad bin Salman, hauria de tenir immunitat.

“Biden ha salvat l’assassí en concedir-li la immunitat. Ha salvat el criminal i s’ha involucrar ell mateix en el crim”, ha dit a Twitter la parella del periodista saudita assassinat al consolat del seu país a Istanbul l’octubre del 2018, un crim del qual el mateix president dels EUA va responsabilitzar en el passat el príncep hereu.

“Jamal ha tornat a morir avui”, ha insistit Cengiz, una ciutadana turca que estava a punt de casar-se amb Khashoggi quan va ser segrestat i esquarterat.

Advocats del govern nord-americà, a petició del Departament d’Estat, van indicar dijous a última hora al tribunal de Washington que Bin Salmán, per ser cap del govern saudita, té immunitat diplomàtica.

“El Departament d’Estat nord-americà ha atorgat immunitat a MBS (abreviatura de Mohammad bin Salman). No és una decisió que esperés tothom. Pensàvem que potser hi hauria una llum de justícia des dels EUA. Però, de nou, els diners són el primer”, ha escrit Cengiz.

L’activista pro drets humans ja havia retret el juliol passat a Biden la reunió amb Bin Salmán a l’Aràbia Saudita.

Khashoggi, antic home del règim saudita però enfrontat després a Bin Salmán, va entrar al consolat saudita a Istanbul el 2 d’octubre del 2018 per obtenir la documentació que necessitava per casar-se amb Cengiz, però mai no va tornar a sortir de l’edifici, ni fins ara hi ha rastre de les restes del cos.

L’abril passat la justícia turca va arxivar el cas i va traslladar l’expedient a l’Aràbia Saudita, tancant així a la pràctica qualsevol possibilitat de condemnar els culpables del crim.

L’Aràbia Saudita havia condemnat el setembre del 2020 vuit acusats, cinc d’ells a pena de mort commutada després per 20 anys de presó, però l’escassa transparència del judici ha suscitat nombroses crítiques.

AI condemna la decisió dels EUA

Amnistia Internacional (AI) ha titllat de “vergonyós” que el govern nord-americà defensi la immunitat del príncep hereu d’Aràbia Saudita, Mohammad Bin Salman. AI ha recalcat que, segons l’Agència Central d’Intel·ligència (CIA) nord-americana, està demostrat que Bin Salman “va aprovar una operació a Istanbul per capturar o matar” el periodista resident als EUA perquè se’l percebia com una amenaça les activitats del qual soscavaven la monarquia. La secretària general de l’organització de drets humans, Agnès Callamard, ha afirmat que creu que tant l’actitud de l’anterior president nord-americà, Donald Trump, com la de l’actual, Joe Biden, “suggereix que hi ha tractes tèrbols”. S’envia “el missatge deplorable” que els que ocupen càrrecs de poder i cometen crims “són lliures d’operar per sobre de la llei amb total impunitat”, segons Callamard.

Sign in. Sign in if you are already a verified reader. I want to become verified reader. To leave comments on the website you must be a verified reader.
Note: To leave comments on the website you must be a verified reader and accept the conditions of use.